acente

acente kelimesinin sözlük anlamı nedir?

acente
isim (ace'nte) İtalyanca agente
1. isim Bir kuruluşun yaptığı işi onun adına kazanç karşılığında yürüten daha küçük kuruluş
"Büyük bir şirketin acente işini alabilirsek ekonomik olarak çok rahat ederiz." - B. Türk
2. Bu kuruluşun veya şubelerinin başında bulunan kimse
3. Banka şubesi
4. Vapur ortaklığı
5. ticaret Bir kuruluşa bağlı olmaksızın sözleşmeye dayanarak belirli bir yer ve bölge içinde sürekli olarak ticarethane veya işletmeyi ilgilendiren işlerde aracılık eden, bunları o işletme adına yapan kimse
acente

Acente Kelime Kökeni

~ İt agente başkası adına iş yapan, vekil << Lat agens, agent- 1. yapan, eyleyen, iş gören, 2. vekil < Lat agere, act- yapmak, etmek → aksiyon

Tarihte En Eski Kaynak
[ Terakki (gazete) (1869) ]

Kelime Kökeni
İtalyanca agente "başkası adına iş yapan, vekil" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince agens, agent- "1. yapan, eyleyen, iş gören, 2. vekil" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince agere, act- "yapmak, etmek" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aksiyon maddesine bakınız.

Ek Açıklamalar
Tietze önsesteki /a/nın İtalyanca a blocco deyiminden türediğini ileri sürer.


Acente, ticari temsilci, ticari vekil, satış memuru ya da müstahdem gibi belirli bir sıfatı olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak belirli bir yöre veya yerde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren akitlerde aracılık etmeyi veya bunları o işletme adına yapmayı meslek edinmiş kimse ya da faaliyet konusu bu olan kuruluş.

Türk Ticaret Kanunu’nunda da (116 ve devamı maddelerinde), "Bir ticari işletmenin içinde ve o işletmeye bağlı olmaksızın belirli bir sözleşmeye dayalı olarak, bağımsız olarak çalışan, ticari işletmeyi ilgilendiren sözleşmelerde aracılık ederek sözleşmeleri ticari işletme nam ve hesabına yapan gerçek veya tüzel kişilerdir." olarak tanımlanmaktadır. Acente ile ticari işletme arasında devamlı bir ilişki söz konusudur.

Sigortacılık
3 Haziran 2007'de kabul edilen Sigortacılık Kanunu'nda sigorta acentesi şu şekilde tanımlanmıştır:
"Ticarî mümessil, ticarî vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tâbi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişi."
Kanun uyarınca gerçek ve tüzel kişiler (bankalar dahil) acentelik yapabilir. Acentelerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) kayıt olması gereklidir.

Acenteler, sundukları acentelik hizmetiyle ilgili olarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca sorumludur. Ancak sigorta şirketinin sağladığı hizmetlerde meydana gelen kusurlardan acente sorumlu tutulmaz.

Acenteler ve çalıştırdıkları personel, meslekleri gereği öğrendikleri bilgileri, bilginin ait olduğu kişilerin izni olmadan açıklayamaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski