reçine

reçine kelimesinin sözlük anlamı nedir?

reçine
reçine
isim, bitki bilimi (reçi'ne) Rumca
1. isim, bitki bilimi Bazı bitkilerde, özellikle çamlarda oluşan, katı veya yarı akışkan organik salgı maddesi, ağaç sakızı.
"Ata Efendi, depoya yığılı kerestelerin reçine kokusundan hazzettiğini anladı." - Nezihe Araz
2. kimya Sonsuz polimerleşme ile elde edilen, büyük moleküllü yapay madde.

Reçine Kelimesinin Kökeni

~ Yun retsína ρετσίνα ağaç sakızı, özellikle çam sakızı << EYun rētinē/rēsinē ρητινη/ρησινη a.a. (= Fa rātinac/raşīne راتنج/رشينه a.a. )

Tarihte En Eski Kaynak
raşina/ratinac [ Amrdovlat Amasyatsi, Ankidats Anbed (1481 yılından önce) ]
retsini [ Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (1533) ]
reçīne [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

Kelime Kökeni
Yeni Yunanca retsína ρετσίνα  "ağaç sakızı, özellikle çam sakızı" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen rētinē veya rēsinē ρητινη/ρησινη  sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Farsça aynı anlama gelen rātinac veya raşīne راتنج/رشينه  sözcüğü ile eş kökenlidir. )


Vişne ağacının reçinesi
Vişne ağacının reçinesi
Reçine, katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen, ısıtılınca yumuşayan ve eriyen madde.

Reçineler, bitkilerde bir yağ içerisinde erimiş halde veya zamklarla birlikte bulunurlar. Çamgiller, baklagiller, maydanozgiller gibi familyalarda reçine taşıyan bitkiler çoktur. Bu bitkilerde yağ ve zamklarla birlikte bulunan reçineler salgı kanallarında toplanır. Bitkilerde salgı kanalları tabii olarak bulunduğu gibi, patolojik bir olay veya her yaralanma neticesinde meydana gelir. Reçinesi, hücrelerinde veya salgı tüylerinde toplanan bitkiler de vardır.

Protium Sp.
Protium Sp.
Eskiden eczacılıkta ilaç hammaddesi olarak kullanılan kehribar, Baltık sahillerinde bulunan Pinus succinifera (Kehribar çamı) adlı bir çam türünün fosilleşmiş reçinesinden ibarettir.

Reçineler bitkilerden saf olarak elde edilmeyip, yağ gibi çeşitli maddelerle karışım halinde elde edilir. Reçine elde etmek için bitkinin kabuğu özel bir bıçakla çizilir. Sonra balyozla dövülerek veya alevle yakılarak yaralanır. Bazı bitkilerde ise reçine; etanol, eter gibi maddelerin yardımıyla, tüketme metodu ile elde edilir.

Bugün sanayide tabii reçinelerin yerini büyük ölçüde suni reçineler almıştır. Suni reçineler, fiziksel yönden tabii reçinelere benzeseler de kimyasal yönden farklılıklar gösterirler. Termoplastik ve termoset reçineler olarak iki sınıfa ayrılırlar. Suni reçineler en çok plastikte, ayrıca vernik, yapıştırıcı ve iyon değiştiricilerin üretiminde kullanılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski