Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı hakkında bilgi nedir sözlük anlamı ne?

1 Temmuz Kabotaj Bayramı
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan bir bayramdır.

Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Büyük Türkçe Sözlük kabotajın kelime anlamını "Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi" olarak vermektedir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Çünkü Batılı ülkelere verilmiş olan kapütülasyon hakları sebebiyle Osmanlı imparatorluğu kıyılarında yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1924 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapütilasyonlar lağvedildi. Böylece Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. Türkiye’nin büyük ölçüde bir yarım ada ülkesi oluşu ve kıyı uzunluğunun 8333 kilometre olduğu dikkate alınırsa bu Türk denizciliğine büyük bir imkan tanıyordu. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu tarih 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmağa başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olmuştur.

1 Temmuz Denizcilik Kabotaj Bayramı

1 Temmuz Kabotaj Bayramı Mesajları
Denizcilik sektörünün gelişmesinde emeği geçenler ile tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Denizcilikte istediğimiz seviyelere ulaşmak temennisiyle, tüm denizcilik camiasının ve halkımızın “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.

Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum.

Kurtuluş Savaşının denizlerdeki zaferi olan ve 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM de kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren, 1.İzmir İktisat Kongresinde kabotaj hakkı kararını alan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen tüm vatan sevdalılarına şükranlarımızı sunuyor, Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.
Kabotaj Bayramı

Hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum.

Atamızın öncülüğünde 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu “Mavi Vatan”ımızın güvencesidir. Nice yıllara

Kabotaj hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin elde ettiği uluslararası önemli bir başarıdır. Bugün Türk denizcisinin rotasının, çağdaş ve müreffeh Türkiye idealine erişim rotası olduğunu takdirle izliyoruz. İnanıyoruz ki hiçbir rüzgar, hiçbir fırtına Türk denizcisini bu rotasından saptıramayacaktır. Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi bu bilinçle her geçen gün daha da güçlenerek Türk Bayrağını, Dünyanın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır. Bu duygularla Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Efendim monoton günlerimize renk katan mübarek kabotaj bayramınızı en içten dileklerle kutlarım, bize de dua edin…

Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girerek denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından kullanılması sağlanmış, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hakimiyeti son bulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.

Yabancı firmalar değil biz taşıyorsak bu Kabotaj hakkının sayesindedir. Okuyan herkese teşekkür eder, tekrardan kabotaj bayramınızı kutlarım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski