anagram

anagram

anagram kelimesinin kelime ve sözlük anlamı nedir?

isim, Fransızca anagramme
Bir kelimedeki harflerin yerleri değiştirilerek elde edilen kelime:
      Bakla kelimesinin anagramı ablaktır.

Anagram Kelimesinin Kökeni
Fransızca anagramme "bir kelimedeki harflerin yerini değiştirerek yeni kelime yapma" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen anagrammatismós αναγραμματισμός  sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca grámma γράμμα  "harf, yazım" sözcüğünden ana+ önekiyle türetilmiştir.

Anagram Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak
[c (1936) : İnkısamlı muhabere usulile görüşme nasıl olur: Anagramla verilen haberler]


anagram Bahriyeli - Harbiyeli
anagram Bahriyeli - Harbiyeli
Anagram, bir sözcüğün veya sözcük grubunun harflerinin değişik düzenle başka bir sözcüğü veya sözcük grubunu oluşturmasıdır. Edebiyatta, bazı özel adların saklanması amacıyla yapılan bir incelik gösterisidir. Özge – göze, Bahri - ihbar vb.

Popüler kültürde anagram
Anagramlara popüler kültürde de sık sık rastlanır. Örneğin "The Simpsons" çizgi filminde Bart isimli karakterin adı İngilizce 'yaramaz, anlamına gelen 'brat'ten türetilmiştir. Tom Marvolo Riddle isminden ise "I am Lord Voldemort" cümlesi türetilmiştir. Güncel ve bilindik bir diğer örnek olarak İngiliz yazar Samuel Butler'ın "Erewhon" adlı eseri verilebilir. Bu isim İngilizcedeki 'nowhere' kelimesinden anagram yoluyla üretilmiştir. Esas anlamı 'hiçbir yer' olmasına rağmen, yazarın yorumuna göre 'her şeyin bittiği yer' anlamında kullanılmıştır.

Anagram Örnekleri
bahriyeli <> harbiyeli
sızlanma <> anlamsız
asya <> yasa
Bursa Dağı <> su bardağı
kan ara <> Ankara

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski