ansiklopedi

ansiklopedi

ansiklopedi kelimesinin kelime ve sözlük anlamı nedir?

isim, (l ince okunur), Fransızca encyclopédie
Belli bir yönteme göre düzenlenen, bilim, sanat ve uğraş dallarının tüm bilgilerini ayrıntılı olarak bir arada bulunduran, genellikle birkaç ciltten oluşan kitap, bilgilik:
      "Bir uzmanla buluşacağı zaman ansiklopediyi açar, o konuyla ilgili maddeyi okur." - Salâh Birsel


Ansiklopedi Kelimesinin Kökeni
Fransızca encyclopédie sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Yeni Latince encyclopaedia "genel eğitim programı [xvi], her konuya değinen eğitici kitap [xviii]" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca enkýklios ενκύκλιος  "genel olarak" (NOT: Yunanca sözcük Eski Yunanca kýklios κύκλιος  "dairesel, çember şeklinde, genel" sözcüğünden en+ önekiyle türetilmiştir. ) ve Eski Yunanca paídeúō παίδεύω  "eğitmek" sözcüklerinin bileşiğidir.

Ansiklopedi Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak
encuklopedya [Kemal Beydilli, Türk Bilim ve Matbaacılık Tarihinde Mühendishane (1816)]
ansiklopedi [Tıngır & Sinapian, Istılahat Lugati (1892)]



Brockhaus Enzyklopädie
Brockhaus Enzyklopädie
Ansiklopedi (Yunanca ἐγκύκλιος παιδεία, engkuklios paideia), birçok bilginin sistematik ve çoğu zaman alfabetik bir sıra ile düzenlenmesinden elde edilen tarafsız bir başvuru kaynağı yayın olan bir referans çalışma türü. Ansiklopediler makaleler ve maddeler olarak ikiye ayrılır, bunlara çoğunlukla başlığına göre düzenlenen alfabetik sırayla erişilir. Ansiklopedi maddeleri sözlüktekilerden daha uzun ve daha detaylıdır. Ansiklopedilerin iki önemli özelliği, konuların yöntemli düzenlenmesi ve her şeyi içine almasıdır. Ansiklopediler, sözlükler gibi bir kelimenin çeşitli anlamlarını veren eserler değildir. Geçmişten itibaren hep yazılı olarak hazırlanmış olsa da, internette görsel olarak hazırlanan ansiklopediler de vardır. Ansiklopedik arşiv de bir "online ansiklopedi" projesidir.


Britannica Ansiklopedisi ciltleri
Britannica Ansiklopedisi ciltleri

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski