Pirene çoban köpeği

Pirene çoban köpeği
Pirene çoban köpeği
Pirene çoban köpeğiBerger des PyrénéesPyrenean Sheepdog, Fransız çoban köpeklerinin en eskisi olarak bilinir. Pyrenees bölgesinde ortaya çıkmış ve burada gelişmiş ve bilgedeki dağlardan adını almıştır. İlk kez 1921'de yapılan bir gösteride tanıtılmıştır. Burnunun üzerinde kısa tüyler olan bir tür Pyrenees çoban Köpeği daha vardır, Düz Burunlu Pirene Çoban Köpeği olarak geçer.


Pirene çoban köpeğinin özellikleri

Yaşam Süresi: 10/14 yıl

Köken: Fransa

Ağırlık: Erkek: 18-22 kg Dişi: 17-21 kg

Boy: Erkek: 38-52 cm Dişi: 36-50 cm

Kullanım: Çoban Köpeği

Pyrenees Çoban Köpeği, hafif ama güçlü kemiklere sahip bir köpektir. Pyre’ler farklı çeşit kürk özellikleri taşır; biri kısa ve yüzde düz olan çift katmanlı kürklü Pyre, diğeri vücudunda ve yüzünde orta uzunlukta tüyleri olan Pyre, sonuncusu ise en uzun tüye sahip olan Pyre’dir. En uzun tüylü olan cinsi Benji ve diğer terrierlerin çiftleştirilmesinden meydana getirilmiştir.


Mizacı

Pyrenees Çoban Köpeği’nin mizacını anlamak biraz zordur. Hem fiziksel hem de mental aktivitelere ihtiyaç duyarlar. Oldukça akıllı olan bu köpekleri onları mental olarak da tatmin edecek bir sahibe ihtiyaç duyarlar. Bu köpeklerin kuvvetli koruma içgüdüleri vardır ve tehdit anında saldıracak şekilde geliştirilmişlerdir. Bu nedenle, onlara yaklaşan her şeye karşı uyarı niteliğinde bağırmaya eğilimlidirler. Çok iyi şekilde sosyalleştirilseler bile Pyre’ler en az 2 yaşına kadar aşırı heyecanlı olurlar ve ancak o zaman olgunlaşırlar. Pyre’ler onlara ait olan her türlü alanda yaşayabilirler. Fakat evden birkaç saatliğine uzakta kalacaksanız onu dışarıda ya da tek başına bırakmanız çok da akıllıca olmaz; çünkü eşyalarınıza zarar verebilir.


Sağlık

Pyrenees çoban Köpeği, asla hastalanmayan bir köpek olarak şöhret kazanmıştır. Sadece kötü hava koşullarına değil, distemper gibi hastalıklara karşı da dirençlidir. Ayrıca günlerce ot dışında bir şey yemeden yaşayabilir. Fakat yaşlandıkça kalça dislpazi ve göz problemleri ortaya çıkabilir.


Bakım

Kısa tüylü olan Pyre fazla bakıma ihtiyaç duymaz. Orta uzunlukta tüyleri olan cins ise haftada 1 ya da 2 kez taranmalıdır. Pyre’nin tüyleri etrafa dökülmez; taradıkça ölü olan tüyle tarağa toparlanır. Patilerinin arasına bir şeyler dolabilir; bu nedenle düzenli olarak temizlenmelidir.


Kullanım

Pyre’ler oldukça akıllıdırlar. Başta çoban köpekliği olmak üzere şov, dayanıklılık veya yarışma köpekliği gibi birçok alanda eğitilebilirler.


Pirene çoban köpeği resimleri

Berger des Pyrénées
Berger des Pyrénées

Pyrenean Sheepdog
Pyrenean Sheepdog

Pirene çoban köpeği yavrusu
Pirene çoban köpeği yavrusu

Yavru Pirene çoban köpeği
Yavru Pirene çoban köpeği








Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski