antitoksin

antitoksin hakkında bilgi nedir tdk sözlük anlamı ne?

isim, (a'ntitoksin), Fransızca antitoxine

İçine giren toksinleri zararsız duruma getirmek için vücudun çıkardığı madde, antitoksik.


antitoksin (Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963)

İngilizce: antitoxsin, Fransızca: Antitoxine, Almanca: Antitoxin, Diğer: Yun. anti, toxion

(Yun. anti = karşı, Yun.toxion = zehir): Vücutte meydana gelen ve bir zehiri nötr hale getiren bir madde ya da bir antikor.


antitoksin (Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998)

İngilizce: antitoxin, Fransızca: antitoxine, Almanca: Antitoxin

(Yun. anti: karşı; toxikon: zehir) Toksinle birleşerek onu etkisiz hâle getiren herhangi bir madde.


antitoksin (Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007)

İngilizce: antitoxin

1. Bir toksine karşı oluşturulan antikor. 2. Toksini bağlayan ve onu nötralize eden herhangi bir madde.


antitoksin (Kimya Terimleri Sözlüğü (II) - 2007)

İngilizce: antitoxin, Fransızca: antitoxine, Almanca: Antitoxin

Vücuda giren bakteri kaynaklı sağlığa zararlı bir maddenin etkisini yok etmek için, kan plazmasında meydana gelen bir madde.


antitoksin (Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü)

İngilizce: antitoxin

1. Antijen özelliği gösteren patojen mikroorganizma toksinlerine karşı vücudu savunmak amacıyla oluşturulan antikor. 2. Herhangi bir hastalık etkenine karşı antijen içeren serum.


antitoksin (Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015)

İngilizce: antitoxin

1. Antijen özellik gösteren patojen mikroorganizma toksinlerine karşı vücudu savunma amacıyla oluşan antikor. 2. Herhangi bir hastalık etkenine karşı antijen içeren serum, antiserum.



antitoksin



Antitoksin, kan proteinlerindeki gammaglobülinde bulunan antikorların genel adıdır.Vücutta meydana gelen ve bir toksini etkisiz duruma getiren bir madde veya bir antikordur. Zehire karşı koyan antikorlara antitoksin denir. Her bir bakteriyeel toksinin kendine has antitoksini vardır. Bu antitoksin, kendi toksini (zehiri) ile birleşir ve zehiri tesirsiz hale sokar.

Antitoksinler, toksinleri etkisiz hale getirmelerinden dolayı tıpta önemli uygulama alanı bulmuştur. Mesela difteri botulizm (gıda zehirlenmesi) ve tetanos gibi hastalıkları önlemekte antitoksin tedavisinden faydalanılır. Bu tedavi edici antitoksinler, at vb. hayvanlardan üretilir.

Vücuda giren bir bakteriyel toksini ( zehir yok etmek için, kan plazmasında meydana gelen bir madde. Zehire karşı koyan antikorlara " Antitoksin " denir. Her bir bakteriyel toksinin kendine has antitoksini vardır. Bu antitoksin, kendi toksini ( zehiri ) ile birleşirve zehiri tesirsiz hale sokar.

- Antitoksinler , toksinleri etkisiz hale getirmelerinden dolayı tıpta önemli uygulama alanı bulmuştur. Mesela difteri botulizm ( gıda zehirlenmesi ) ve tetanos gibi hastalıkları önlemekte antitoksin tedavisinden faydalanılır. Bu tedavi edici antitoksinler, at vb. hayvanlardan üretilir.


Antitoksin Üretimi

Antitoksinler, hastalıktan kurtulmuş bir insanın kanından, bakteri ya da toksin verilmiş hayvanların (genellikle atların) kanından ya da toksoitlerin (enfeksiyona yol açmaz duruma getirilmiş, ama antijen olmaya yeterli özelliklerini koruyan ya da antikor üretimini harekete geçirebilecek bir bakteri kültürü) iğneyle verilmesiyle üretilebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski