16 Ocak Dünya Hijyen Günü

 

16 Ocak Dünya Hijyen Günü

Dünya Hijyen Günü, Dünya’da ilk kez 2011 yılı ocak ayının 16'sında Türkiye’de kutlanmaya başladı.

2011 yılında Dettol Türkiye tarafından Avrupa Hijyen Konseyi ve Türk Pediatri Kurumu’nun katkılarıyla hayata geçirilen Hijyen Günü kısa sürede bilim adamları, hekimler, aileler ve medya mensuplarının desteğini almıştır.

"Dünyanın ilk hijyen günü kutlandı" başlığı ile basında yer alan ilk kutlamanın haberi basına aşağıdaki şekilde yansıdı."

Dünyanın ilk Hijyen Günü, Dettol Türkiye tarafından Avrupa Hijyen Konseyi ve Türk Pediatri Kurumu'nun katkılarıyla İstanbul'da düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Dünyada ilk kez Türkiye’de kutlanan 16 Ocak Hijyen Günü, tüm kamuoyunu kucaklayan bir sosyal sorumluluk projesi olarak yepyeni bir dönem başlattı. Toplum sağlığını çok yakından ilgilendiren “hijyen” kavramını en geniş kapsamıyla gündeme taşıyan 16 Ocak Hijyen Günü, Türkiye’nin ilk hijyen elçilerini Esma Sultan Yalısı’nda buluşturdu. Türkiye Hijyen Platformu’na katılan bilim adamları, hekimler, sağlık profesyonelleri, anne babalar, medya mensupları, aydınlar ve kanaat önderleri, daha sağlıklı bir yaşam için hijyenin önemini vurguladılar.

Etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Reckitt Benckiser Ürün Müdürü Alp Öztekin, Türkiye'nin hijyenine önem verdiklerini belirterek, "Biz hijyen konusunda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, bir adım attık. Bugün çeşitli etkinliklerle hijyenin önemine vurgu yapıyoruz. Böyle bir etkinlik düzenlemekten gurur duyuyoruz" dedi.

Reckitt Benckiser Pazarlama Müdürü Benal Serin ise etkinlikle ilgili bilgiler vererek, "Eğitmenlerimiz aracılığıyla çocuklara hijyenin başlangıcı olan el yıkamanın önemini anlatıyoruz. Bugün düzenlenen seminer ile de anne ve babaların hijyen konusunda daha çok bilinçlenmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Seminere katılan Manken Sinem Güven, çocuğunun temizliğinde el hijyenine büyük önem verdiğini belirterek, "Ben hijyene büyük önem veriyorum. Bunu en iyi şekilde yaptım çünkü normal doğum yaptım. Normal doğumla dünyaya gelen çocuklar daha sağlıklı oluyorlar. Temizlikte abartıya kaçmıyorum çünkü yararlı bazı bakterileri de çocuğun alması gerekiyor" dedi.

Çocuğunun hijyenine büyük önem veren ünlü Modacı İdil Terzi ise hijyen konusunda çok hassas davrandığını belirterek, "Çocuğumun hijyenine çok dikkat ediyorum bunun için bugün geldiğim seminerde, aslında çok önemli bir şey öğrendim. Bilgisayar klavyesinin daha sık temizlenmesi gerektiğini anladım." dedi.

Avrupa Hijyen Konseyi Başkanı Prof. John Oxford da seminere katılan anne babaların hijyen konusundaki sorularını yanıtladı. İngiltere'de hijyen konusunda yaptığı araştırma sonuçlarını örneklerle açıklayan Oxford el yıkamanın en kısa 30 saniye sürmesi gerektiğini vurguladı. Oxford, "Biz İngiltere'de çocuklara Happy Birthday şarkısını 3 kere söyleyene kadar ellerini sabunlamalarını öğretiyoruz" dedi.


HİJYEN ELÇİLERİ BİRARADA

Temizlik ve hijyen kavramları, kişisel ve toplumsal gelişimin en önemli basamaklarından biri olarak kabul ediliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar hijyen alışkanlıkları ile pek çok enfeksiyon hastalığının önlenebileceğinin altını çiziyor.  Hijyen bilincini geliştirmeyi amaçlayan 16 Ocak Hijyen Günü, bu amaçla Türkiye’nin Hijyen Elçilerini interaktif bir platformda buluşturdu. Viroloji alanında yaptığı çalışmalar ile dünya tıp literatüründe saygın bir konuma sahip olan Avrupa Hijyen Konseyi Başkanı Prof. John Oxford’un misafir konuşmacı olarak katıldığı Türkiye Hijyen Platformu’nun moderatörlüğünü Gazeteci Balçiçek İlter üstlendi. Uzmanlar, sağlık profesyonelleri, anne babalar, medya mensupları gibi konunun en önemli sözcüleri, birer “Hijyen Elçisi” olarak Türkiye Hijyen Platformu’nda yerini aldı. İnternet üzerinden yapılan anketle belirlenen anne babaların yanı sıra, ünlü anneler, anaokulu öğrencileri ve öğretmenlerin de katıldığı panelde, hijyen kavramı her açıdan ele alınarak tartışıldı.


ÇOCUKLAR HİJYEN GÜNÜ'NÜ ÖĞRENEREK KUTLADI

16 Ocak Hijyen Günü, daha sağlıklı bir toplum için ilk adımı anneler ve çocuklarıyla birlikte attı. Çocuklara öncelikle doğru hijyen alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğinin vurgulandığı Türkiye Hijyen Platformu’nda, Hijyen Elçisi anne babaların çocukları ve anaokullarından katılacak minikler için özel etkinlikler düzenlendi. Büyükler panelde “hijyen”i tartışırken çocuklar da Dettol Çocuk Tiyatrosu’nun sergilediği bir oyunla hijyenin önemini eğlenerek kavradılar. Yapılacak atölye çalışması ile de çocuklar hep birlikte 6 adımda el yıkamayı öğrendiler. Prof. John Oxford’un sunumunun ilgiyle takip edildiği platform, uzmanlar ve hijyen elçilerinin karşılıklı söyleşileriyle devam etti. Tüm katılımcıların, hijyen kültürünün sağlık için taşıdığı önemi dile getirdiği Türkiye Hijyen Platformu’nda, bundan sonra yapılması gerekenler ve hijyen elçilerinin taşıdıkları sorumluluk paylaşıldı. Büyükler tartışırken, platformun minik konukları ise onlar için hazırlanan özel bir alanda tiyatro ve atölye çalışmalarına katıldı.

Türkiye Hijyen Platformu, muhteşem bir finalle sona erdi. Sahneye çıkan ve “6 adımda el yıkama”  şarkısını söyleyen minikler korosu, katılımcılardan büyük alkış topladı. 

İlk kez Türkiye’de kutlanan ve önümüzdeki yıllarda dünyaya yayılacak olan 16 Ocak Hijyen Günü doğrultusunda yıl boyu farklı etkinlik ve buluşmalar düzenlenecek.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski