Küresel El Yıkama Günü

 

Küresel El Yıkama Günü

Küresel El Yıkama Günü (Global Handwashing Day)el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için dünyadaki insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanyadır. Gün boyunca kritik noktalarda elleri yıkamak ve sabunla yıkamak önemlidir.

Resmî adı: Global Handwashing Day

Ülke: Ulusal

Başlama: 2008

Bağlantılı günler: Adet Hijyen Günü, DfG

Dünya El Yıkama Günü; Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam boyu sağlığın teşvik edilmesi kapsamında “Dünya El Yıkama Günü’nde enfeksiyonların önlenmesinde ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde en etkili, en ucuz, en kolay yöntem, etkili sabunla el yıkamanın olduğu bildirildi.

Küresel El Yıkama Günü her yıl 15 Ekim'de gerçekleşir. Küresel kampanya, hastalıkların önlenmesinde anahtar faktör olarak sabunla el yıkama bilincini ve profilaksini arttırmaya adanmıştır. Solunum ve bağırsak hastalıkları% 25-50 oranında azaltılabilir.

Küresel El Yıkama Günü, 2008 Ağustos ayında İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Dünya Su Haftası'nda Küresel El Yıkama Ortaklığı (GHP) tarafından başlatılmıştır. 2008 yılı aynı zamanda Uluslararası Sanitasyon yılıydı. Bu, ilk Küresel El Yıkama Gününün 15 Ekim 2008'de gerçekleştiği anlamına gelir. Küresel El Yıkama Ortaklığı (GHP) (eski adıyla "El Yıkama için Özel Kamu Özel Ortaklığı" (PPPHW)), 2008 yılında Global El Yıkama Günü'nü kurdu ve sabunla el yıkamanın küresel ve yerel bir vizyonunu geliştirdi.

Kampanya, sabunla el yıkama gibi basit davranış değişiklikleri getirilerek çocukluk dönemi mortalite oranlarını ve ilgili solunum sistemi ve ishal hastalıklarını azaltmak için başlatıldı. Bu basit hareket, solunum hastalığının ölüm oranını% 25 oranında azaltabilir. İshal hastalıklarından ölüm% 50 oranında azaltılabilir.

GHP'nin Yönlendirme Komitesi üyelerine Colgate-Palmolive; FHI 360; Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu; Procter & Gamble; UNICEF; Unilever; Buffalo Üniversitesi; USAID; Dünya Bankası Su ve Sanitasyon Programı; ve Su Temini ve Sanitasyon İşbirliği Konseyi dahildir.

El yıkama alışkanlıkları ve uygulamaları ile ilgili devam eden araştırmalar, GHD ile birlikte devreye alınmıştır. 2011 yılında, Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), Amerikan ve Kanadalı yetişkinlerin el yıkama alışkanlıklarını değerlendirmek için bir çalışma yürüttü ve birçok insanın ellerini yıkarken sabun kullanmadığını keşfetti.

15 Ekim, “Dünya El Yıkama Günü” Etkili sabunla el yıkama işleminin önemi konusunda farkındalığın artması ve davranışın kazandırılmasına odaklanan küresel savunma günüdür ve 100’den fazla ülkede kutlanmaktadır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Etkili sabunla el yıkama davranışıyla birden fazla sağlık problemi engellenebilir. El yıkama sadece ishali önlemekle kalmaz; aynı zamanda pnömoniye karşı etkili olur, enfeksiyonlarla savaşır ve beslenmeyi iyileştirmede rol oynar. Sabunla el yıkama, iyi beslenmenin sağlanması ve sürdürülmesi için kritik bir belirleyicidir. Dünyadaki en önemli halk sağlığı müdahalelerinden biridir.

Geleceği düşünerek, kendimiz, ailelerimiz ve toplumlarımız için sağlık, esenlik ve üretkenliğin devam ettirilmesi büyük önem taşır. El yıkama, bu hedefleri gerçekleştirmenin ekonomik, etkili bir yoludur.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılının “Clean hands- a recipe for health”, “Temiz eller - sağlık için bir reçete”  temasıyla, etkili sabunla el yıkama davranışının kazanılmasının önemini belirtmektedir. "El yıkama alışkanlığı edinmek!" Bir gün içerisinde alışkanlıklar oluşmaz. Ancak, Dünya El Yıkama Günü, sürekli etkili el yıkama davranışları için en iyi katalizör görevini üstlenir. Edinilen sürekli etkili el yıkama davranışlarıyla kendimiz, ailelerimiz ve toplumlarımız için sağlık, esenlik ve üretkenliğin devam ettirilmesi büyük önem taşır. El yıkama, bu hedefleri gerçekleştirmenin en ekonomik ve etkili yoludur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski