Juche Kulesi

 

Juche Kulesi
Juche Kulesi. Önde bulunan heykeldeki üç kişi orak, çekiç ve yazı fırçası taşımaktadır

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi (Hangul: 주체사상탑; Hanja: 主體思想塔, Cuçe Sasangtap), Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Tür: Anıtsal sütun
  • Konum: Pyongyang, Kuzey Kore
  • Koordinatlar: 39°1′3.33″K 125°45′49.01″D
  • Açılış: 15 Nisan 1982 (39 yıl önce)
  • Yükseklik: 170 metre (560 ft)
  • Malzeme: Granit ve beyaz taş
  • Tasarımcı: Kim Cong-il
  • Adanılan: Kim İl-sung, Juche felsefesi

Arka plan ve Juche fikri

Marksist-Leninist temellere dayalı Juche felsefesinin (bazı kaynaklarda Kimilsungizm olarak da geçer) Türkçe karşılığı "Bağımsız duruş" ve "Kendi kendine yetebilme hâli" dir. Kim İl-sung; Juche adını verdiği düşüncesiyle dogmatizmi yenmeyi amaçlamış, felsefi ve ideolojik alanda kendine yeterliliğin temelini meydana getirmek istemiş ve bunun sonucu olarak Juche kavramı toplum hayatının her alanına girmiştir. Juche felsefesine göre insanoğlu; yaratıcılık, zeka ve bağımsızlık özellikleri nedeniyle diğer canlılardan ayrılır ve kendini geliştirerek daima yeni bilgiler öğrenir. Bunun sonucu olarak tarihsel olarak hep ilerler. Bu ilerleme insanın, eğitim, tartışma ve yaratıcılık tecrübeleri sayesinde gerçekleşebilir.

Kim İl-sung, 1984
Kim İl-sung, 1984

Juche felsefesinin sistematik bir ideolojik doktrin haline gelmesi 1960’lı yıllardaki Çin-Sovyet ayrılığı üzerine dünyada gelişen tartışmaların süregeldiği bir dönemde olmuştur. Dolayısıyla Juche felsefesinin, bu tartışmalar sonucunda sosyalist sistemde meydana gelebilecek değişimleri engellemek ve ülkenin kendi tarihi kazanımları ile hareket etmek amacıyla ortaya çıktığı söylenebilir.

Bununla birlikte 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması, ülkeyi büyük sorunlarla karşı karşıya bırakmış ve bunu takiben eden aylarda Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki NATO üyesi devletler ülkeye uyguladıkları yaptırımları en üst seviyeye çıkarmıştır. Ülke içinde, 1910-1945 arasındaki Japon işgaline benzer bir durumun ortaya çıkacağı tartışmaları baş göstermiş ve bu durum sorgun adıyla bilinen ordunun güçlendirilmesi politikalarını ve kendi kaynaklarıyla ekonomik hayatı sürdürme düşüncelerini ön plana çıkarmıştır.

Kule hakkında

İnşa fikri

Juche fikrinin Kuzey Kore'de komünist sembolizm yöntemi kullanılarak anıtsallaştırılması için birçok tartışma yapılmış ve ardından bir anıt kulenin yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan kulenin tasarımı büyük oranda ülkenin kurucusu olan Kim İl-sung'un oğlu Kim Cong-il'a ait olduğuna inanılsa da, eski Kuzey Kore yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bu teze karşıt görüşler belirtilmiş ve kararın yetkili komitelerde alındığı ifade edilmiştir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da yer alan ve birçok askeri geçide sahne olan Kim İl-sung Meydanı'nın tam karşısına inşa edilen anıt kule, Kim İl-sung'un 70. doğum gününde, 15 Nisan 1982'de açılmıştır.

Kulenin tasarımcısı sayılan Kim Cong-il
Kulenin tasarımcısı sayılan Kim Cong-il

Temel özellikler

Taedong nehrinin hemen yanında olan kule 150 metre yüksekliğindedir. Tepesindeki 45 tonluk ve 20 metrelik metalden yapılan kırmızı bir alev tasviriyle birlikte toplam uzunluğu 170 metreye ulaşır. Bu uzunluğuyla San Jacinto Anıtı'nın ardından, 2,9 metrelik fark ile dünyanın en uzun ikinci anıtsal sütunudur. Ayrıca kimi kaynaklarda bu uzunluğun seçilmesinin nedeninin Washington Anıtı'nı geçmek olduğu belirtilmiştir. Geleneksel Kore kültürü özelliklerini yansıtan anıt, Kim İl-sung'un 70. doğum gününe kadar yaşadığı gün sayısı gözetilerek (365 × 70) 25.550 taş bloktan oluşturulmuştur. Anıt 18 kattan oluşur ve kuleyi meydana getiren taşların ağırlığı yaklaşık 22.000 tondur. Kulenin önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen, komünizmin sembolü olan orak, çekiç ve geleneksel Kore güzel yazı sanatını ve aydınları (entelijansiya) temsilen yanına eklenen yazı fırçasını taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metrelik bir heykel bulunur.

Kuzey Kore'nin merkezi kütüphanesi olan Büyük Halk Eğitim Evi'nden Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan Kore Merkezi Tarih Müzesi (solda) ve Kore Sanat Galerisi (sağda) ile birlikte Juche Kulesi'nin görüntüsü
Kuzey Kore'nin merkezi kütüphanesi olan Büyük Halk Eğitim Evi'nden Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan Kore Merkezi Tarih Müzesi (solda) ve Kore Sanat Galerisi (sağda) ile birlikte Juche Kulesi'nin görüntüsü

Anıtın ön kısmındaki 15 metre genişliğindeki alanda, Kim İl-sung'un devrimci kahramanlığını ve kişiliğini öven, doğum tarihi olan 1912 yılına atfen 12 dörtlükten oluşan bir şiir yazılıdır. Anıtın girişinde Fransa, İsviçre, Kıbrıs Cumhuriyeti, Madagaskar, Malta, Pakistan gibi birçok ülkedeki kuruluşlara ait plaketler ve çeşitli ülkelerdeki sosyalist grupların destek tabelaları sergilenmektedir. Kim İl-sung'un 70. yaşına atfen inşa edilen bu anıtsal sütunun her iki tarafında 70'şer adet basamak bulunmaktadır.

Kulenin giriş katında hediyelik eşya satan küçük bir dükkân yer alır. Bununla birlikte kulenin içerisinde en yüksek katına çıkmaya yarayan bir asansör bulunmaktadır. Buradan Pyongyang'ın birçok önemli noktası görülebilmektedir. Anıtın bulunduğu alanın etrafındaki binalar 2012 yılında büyük değişikliğe uğrayarak yeniden inşa edilmiş ve yeni bir görünüme kavuşturulmuştur.

Anıtın Taedong nehrine bakan cephesinde yaklaşık 150 metre yükseğe su fışkırtabilen iki çeşme ve gece ışıklandırması vardır. Fakat çeşmeler ve ışıklandırmalar 1990'lı yılların başından bu yana nadiren çalıştırılır.

Kore Merkezi Tarih Müzesi ve arkada görülen Juche Kulesi, 1988
Kore Merkezi Tarih Müzesi ve arkada görülen Juche Kulesi, 1988

Juche Kulesi'nin karşısında Kore Merkezi Tarih Müzesi, kule ile aynı gün açılan Büyük Halk Eğitim Evi ve ülkenin askeri geçitlerine, çeşitli gösterilere ve törenlere ev sahipliği yapan Kim İl-sung Meydanı yer alır. Bununla birlikte anıtın kuzeybatısında Zafer Takı ve Ryugyong Oteli, güneybatısında Koryo Oteli, kuzeydoğusunda ise Kumsusan Güneş Sarayı ve Parti Kuruluş Anıtı bulunmaktadır.

Anıtın Pyongyang Folklor Parkı'nda minyatür bir kopyası bulunur. Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA)'nın 2009 verilerine göre, açılışından bu yana iki milyondan fazla kişi anıtı ziyaret etmiştir.

Granit heykeller

Anıtsal kulenin hemen arka kısmında çeşitli konuların Juche idealine bağlılığı temsilen, resmi adları olan, çeşitli yükseklik ve ağırlıkta 6 heykel bulunmaktadır. Bu heykellerin yükseklik genişlik ve ağırlık bilgileri şöyledir;

Uzun Yaşam Heykeli
Uzun Yaşam Heykeli; Yüksekliği 8,5m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 432 ton

Zaptedilemez Kale Heykeli
Zaptedilemez Kale Heykeli; Yüksekliği 9,5m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 420 ton

Juche Sanayisi Heykeli
Juche Sanayisi Heykeli; Yüksekliği 10m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 600 ton

Öğretici Ülke Heykeli
Öğretici Ülke Heykeli; Yüksekliği 9,5m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 460 ton

Juche Sanatı Heykeli
Juche Sanatı Heykeli; Yüksekliği 9,5m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 481 ton

Hasat Zamanı Heykeli
Hasat Zamanı Heykeli; Yüksekliği 9,8m, Genişliği 11,5m Ağırlığı 700 ton

Günlük hayatta

Juche kulesi ve diğer sembolik anıtlara yapılan ziyaret ve etkinlikler, Kuzey Kore'de hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bu tür yapılar sistemin ve devletin temel niteliği olacak şekilde tasarlanmış ve aynı oranda halk tarafından kabul edilmiştir. Bu tür anıtlara yapılacak ziyaretler, okul müfredatında da yapılması gereken etkinlikler olarak geçer ve çocukların ailelerine bu yapılara düzenli aralıklarla ziyaret etmesi için teşvik edilir. İktidardaki Kore İşçi Partisi bu durumu, devletin ve onun öncü partisinin halka ve özellikle genç nesile tarihi göstermek zorunda olduğu şeklinde açıklar. Parti özellikle Japon işgali yıllarına ve anti-emperyalist savaşa odaklı tarih anlayışını ortaya çıkarmayı kendine görev saymakta ve bunu anıtlar, etkinlikler, özel günler vasıtasıyla halka hatırlatma politikası izlemektedir.

Günümüzde kulenin bulunduğu bölgede pek çok etkinlik düzenlenmektedir.

Galeri

Juche Kulesi'nin önünde yer alan heykelin arkadan görünüşü
Juche Kulesi'nin önünde yer alan heykelin arkadan görünüşü

Kulenin önünde yer alan heykelin önden görünüşü
Kulenin önünde yer alan heykelin önden görünüşü

Kulenin önündeki heykelde yer alan orak, çekiç ve yazı fırçası figürü
Kulenin önündeki heykelde yer alan orak, çekiç ve yazı fırçası figürü

Kule girişinde yer alan Juche Fikri Enstitülerine ait plaketler
Kule girişinde yer alan Juche Fikri Enstitülerine ait plaketler

Bir Kuzey Kore yurttaşı kuledeki Kim İl-sung'e atfen yazılmış şiiri okuyor, 2012
Bir Kuzey Kore yurttaşı kuledeki Kim İl-sung'e atfen yazılmış şiiri okuyor, 2012

Kulenin karşısındaki Kim İl-sung Meydanı'nda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, 2010
Kulenin karşısındaki Kim İl-sung Meydanı'nda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, 2010

Anıtın Taedong nehrinden çekilmiş fotoğrafı
Anıtın Taedong nehrinden çekilmiş fotoğrafı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski