Uluslararası Kooperatifler Günü

 

Uluslararası Kooperatifler Günü

Dünya Kooperatifçilik Günü (Uluslararası Kooperatifler Günü); Tarihimizde ilk kooperatif 1863 yılında "Memleket Sandığı" adı ile kurulmuştur. Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifini" birkaç köyün de içinde bulunduğu Silifke ilçesinde açmış kendisi de ilk ortak olarak katılmıştır.

Uluslararası Kooperatifler Günü ne zaman kutlanır?

Tüm dünyanın 1995 yılından beri her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi günü Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlanıyor.

21 Aralık Dünya Kooperatifler Günü değil

2017 yılında "Uluslar Arası Kooperatifler Günü"nün tarihi ile ilgili, turkey.coop sitesinde yapılan açıklamada şu şekildedir:

Tüm dünyanın 1995 yılından beri her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi günü kutladığı Uluslararası Kooperatifler Günü (UKG) ülkemizde bazı kooperatif örgütler tarafından ısrarlı biçimde 21 Aralık günü kutlanmaya devam ediyor. 21 Aralık bilindiği gibi 1844 yılında İngiltere’nin Rochdale kasabasında 28 dokuma işçisi tarafından kurulan ilk kooperatifin kuruluş tarihi. Bu tarih Türkiye dışında başka hiçbir ülkede, İngiltere dahil, uluslararası kooperatifler günü olarak kutlanmıyor.

1895 yılında kurulan ICA ise, 1923 yılından itibaren her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi gününü Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlamaya başlamış ve bu gelenek halen devam ediyor. ICA bir adım daha atarak konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na taşımış. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 16 Aralık 1992 yılında bir karar alarak, ICA’nın 100. kuruluş yılına tekabül eden 1995 yılından itibaren her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi gününün Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmış. BM’in bu kararı tüm üye devletlere bildirmiş ve ICA’nın 1927 yılından beri kutladığı Temmuz ayının ilk Cumartesi günü, BM ve üye devletler tarafından da Uluslararası Kooperatifler Günü olarak kutlanmaya başlanmış.

Ülkemizdeki bazı kooperatif kuruluşların ve kooperatifçilikle ilgilenen kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ilgili uzmanlarının TÜRKİYE KOOP web sitesini hiç izlemedikleri ve BM’in ve ICA’nın konuya ilişkin duyurularını dikkate almayarak kendi kuruluşlarının üst yöneticilerini bu konuda yanıltmaya devam ettikleri anlaşılmaktadır…


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski