Apollo 1

 

Apollo 1 Arması

Apollo 1 (başlangıçta AS-204 olarak adlandırılan), Amerika Birleşik Devletleri Apollo programının ilk mürettebatlı göreviydi ve ilk insanı Ay'a çıkarma taahhüdünde bulunmuştu. Apollo komuta ve servis modülünün (CSM) ilk alçak Dünya yörünge testi, 21 Şubat 1967 tarihi için planlanmıştı. Planlanan bu uçuş gerçekleşemedi. 27 Ocak'ta Cape Canaveral AFS Fırlatma Kompleksi 34'te fırlatma provası esnasında çıkan bir kabin yangını komuta modülünü imha etti (CM) ve üç mürettebat üyesinin tamamının (Komutan Pilot Gus Grissom, Kıdemli Pilot Ed White ve Pilot Roger B. Chaffee) ölümüne yol açtı. Mürettebat tarafından seçilen Apollo 1 ismi, yangından sonra NASA tarafından onurları adına resmileştirildi.

Gus Grissom, Ed White ve Roger B. Chaffee
Gus Grissom, Ed White ve Roger B. Chaffee

Yangından hemen sonra NASA, yangının nedenini belirlemek için Apollo 204 Kaza İnceleme Kurulu'nu topladı ve Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin her iki odası da NASA'nın soruşturmasını denetlemek için kendi komite araştırmalarını yürüttü. Yangının tutuşturma kaynağının elektrik olduğu belirlendi ve yanıcı naylon malzeme ve yüksek basınçlı saf oksijen kabini atmosferi nedeniyle yangın hızla yayıldı. Kabinin iç basıncına karşı açılamayan kabin kapısı kurtarmanın önüne geçti. Roket yakıtsız olduğundan, test tehlikeli görülmedi ve acil durum hazırlığı zayıftı.

Kongre soruşturması sırasında, Senatör Walter Mondale, Phillips Raporu olarak bilinen ana Apollo yüklenicisi North American Aviation ile sorunlardan bahseden bir NASA dahili belgesini kamuoyuna açıkladı.Bu açıklama, belgenin varlığından habersiz olan NASA Yöneticisi James E. Webb'i utandırdı ve Apollo programında tartışmalara neden oldu. Kongrenin NASA'nın açıklık eksikliğinden duyduğu hoşnutsuzluğa rağmen, her iki kongre komitesi de raporda gündeme getirilen konuların kazayla hiçbir ilgisi olmadığına karar verdi.

Mürettebatlı Apollo uçuşları, komuta modülünün tehlikeleri ele alınırken 20 ay süreyle askıya alındı.Bununla birlikte, ay modülü (LM) ve Satürn V roketinin geliştirilmesi ve mürettebatsız testleri devam etti. Apollo 1 için Saturn IB fırlatma aracı SA-204, ilk LM test uçuşu Apollo 5 için kullanıldı. İlk başarılı mürettebatlı Apollo görevi, Ekim 1968'de Apollo 1'in Apollo 7'deki yedek ekibi tarafından uçtu.

Yanan Apollo 1'in Komuta Modülü
Yanan Apollo 1'in Komuta Modülü

Apollo 1 yaması


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski