Cape Canaveral

 

Cape Canaveral
Cape Canaveral'in uzaydan çekilmiş görüntüsü, Ağustos 1991

Canaveral Burnu, Florida, ABD'de bulunan Atlantik kıyısında uzun ve dar bir alandır. Uzay kumsalı olarak da bilinir ve Kennedy Uzay Merkezi'nin bir parçasıdır. Birçok Amerikan uzay mekiği bu parçalardan herhangi birinden fırlatılmaktadır. ABD'nin gerçekleştirdiği tüm insanlı uzay uçuşları da Cape Canaveral'den yapılan fırlatışlarla gerçekleşmektedir.

"Canaveral" (İspanyolca: Cañaveral) adı İspanyol gezginler tarafından verilmiş olup canebrake yani bambu ya da kamış çalılığı anlamından gelmektedir. "Cape of Canes" yani kamış burnu olarak da tercüme edilebilir.

Roket fırlatma yeri

11 Mayıs 1949'da Ortak Uzun Menzilli Deneme Alanı mevzuatı 81. Kongre tarafından kabul edildiğinde ve Başkan Harry Truman tarafından imzalandığında Cape Canaveral füzeler için test alanı oldu. Cape'in ilk asfalt erişim yolunu ve ilk kalıcı fırlatma alanını inşa etmek için Jacksonville, Florida'daki Duval Engineering Company ile yapılan bir sözleşme kapsamında 9 Mayıs 1950'de çalışmalar başladı.

Cape'de fırlatılan ilk roket 24 Temmuz 1950'de Fırlatma Kompleksi 3'ten Bumper 8 adlı bir V-2 roketi idi. 6 Şubat 1959'da, bir Titan kıtalararası balistik füze'sinin ilk başarılı deneme ateşlemesi gerçekleştirildi. NASA'nın Mercury Projesi ve Gemini uzay uçuşları, Apollo Satürn I ve Satürn IB roketlerini kullanan Apollo uçuşları gibi Canaveral Burnu'ndan başlatıldı.

Cape Canaveral, Dünya'nın dönüşünden yararlanmak için roket fırlatmaları için seçildi. Dünya yüzeyinin doğrusal hızı ekvator'a doğru en fazladır; Cape Canaveral‘ın nispeten güneydeki konumu, roketlerin Dünya'nın dönüşü ile aynı yönde doğuya doğru fırlatılarak bundan faydalanmalarını sağlar. Ayrıca, kaza durumunda düşüş menzili alanının seyrek nüfuslu olması da son derece arzu edilir; okyanus bunun için idealdir. Florida'nın doğu kıyısı, potansiyel rakip yerlere göre lojistik avantajları vardır. Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nun Spaceport Florida Fırlatma Kompleksi 46, burnun ucuna yakın en doğudaki yerdir.

1999'da Kuzey Amerika Numaralandırma Planı İdaresi, uzay yolculuğu mirasına saygı göstermek için Cape Canaveral bölgesine telefon alan kodu 321 (bir fırlatmada olduğu gibi geri sayım) tahsis etti.

Kennedy Uzay Merkezi beyazla gösterilen Cape Canaveral; Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü yeşil renkte
Kennedy Uzay Merkezi beyazla gösterilen Cape Canaveral; Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü yeşil renkte


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski