termofobi

 

termofobi

Termofobi (İngilizce: thermophobia), inorganik maddeler veya canlılar tarafından yüksek sıcaklıklara karşı bir toleranssızlıktır.

Eczacılıkta, %0.1 betametazon valerattan oluşan bir termofobik köpüğün, kepek tedavisi için en az geleneksel ilaçlar kadar etkili olduğu bulunmuştur. Köpük yağlı olmadığından saç derisini tahriş etmez. Termofobik malzemenin başka bir kullanımı koltuk altı ve avuç içi hiperhidrozunun tedavisindedir. Bir İtalyan şirketi olan Mipharm tarafından geliştirilen Bettamousse adlı termofobik bir köpüğün aşırı terlemeyi etkili bir şekilde tedavi ettiği bulunmuştur.

Biyolojide, cüzzam hastalığına neden olan mycobacterium leprae gibi bazı bakteriler termofobiktir. Canlı organizmalarda termofobik tepki, daha yüksek sıcaklıklara verilen olumsuz tepkidir.

Fizikte termofobi, karışımlardaki (çözeltiler, süspansiyonlar, vb.) parçacıkların daha düşük sıcaklık alanlarına, özel bir termoforez durumuna doğru yaptığı hareketidir.

Tıpta termofobi, örneğin hipertiroidizm ile ilişkili olabilen bir duyusal işlev bozukluğu, anormal ısı hissi anlamına gelir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski