Eylül, Jülyen ve Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 9. ayı olup 30 gün çeker.
{tocify} $title={İçindekiler}
Etimoloji ve diğer isimler
Türkçe'de yer alan Eylül isminin kökeni Arapçadır. Arapça eylûl (أيلول), Süryanice Arami/Süryani takviminin altıncı ayına atıfta bulunan ˀelūl (אלול) kelimesinden alıntıdır. Bu isim ise köken açısından Akadca hasat festivali ve bu festivalin yapıldığı ayı tanımlayan elūlu/elūnu kelimesinden türemiştir.
Hristiyanlar bu aya "istavroz ayı", "haç ayı" ya da Karadeniz'de değiştirilerek "istavrit ayı" derler. Avram Galanti Bodrumlu yaptığı araştırmalar ile "Türklük İncelemeleri" kitabında Akadlıların altıncı ayı olduğunu ve "sevinçten haykırmak" anlamına geldiğini savunmuştur. Eylül adının İngilizce karşılığı olan "September", Latince 7 anlamına gelen "septem" den gelir. Eylül, M.Ö. 153'e kadar, eski Roma takviminde 7. ay idi. Roma imparatoru Septimius Severus ile aynı anlama gelir.
Kelime Kökeni
Arapça aylūl أيلول "Rumi takvimin yedinci ayı " sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice ˀelūl אלול "Arami/İbrani takviminin altıncı ayı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça elūlu "hasat, bağbozumu" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Tarihte En Eski Kaynak
[ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]
eylül ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim, Arapça eylūl
Yılın dokuzuncu ayı.
TDK kişi adları sözlüğü
Köken: Arapça, Cinsiyet: Erkek
Yılın dokuzuncu ayı.
Köken: Arapça, Cinsiyet: Kız
Yılın dokuzuncu ayı.