atölye

 

atölye

Atölye, hem alet hem de araç ve makinelerle sağlanan bir odadır. Bu, üretilen malların tekrar üretimi veya onarımı için gerekli olabilir. Atölyeler, sanayileşme ve daha büyük fabrikaların gelişmesine kadar tek üretim yeriydi. Atölyede demirci, dülger, mekanik, tamirci, makinist, teknisyen gibi meslekler çalışabilir.

Atölyeler endüstriyel odaklanmaya göre değişebilir. Örneğin, bazı atölyeler teknik bakım, oto tamir atölyesi, otomotiv onarımı veya restorasyonuna odaklanabilir.

Ljubljana, Slovenya'daki demiryolu atölyesi müzesi sergisi
Ljubljana, Slovenya'daki demiryolu atölyesi müzesi sergisi

atölye ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (atö'lye), Fransızca atelier

Zanaatçıların veya resim, heykel sanatlarıyla uğraşanların çalıştığı yer, işlik:

      "Ne atölyem ne fırçam ne paletim var." - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

bk. işlik

Kelime Kökeni

Fransızca atelier "demirci işliği [esk.], her türlü işlik" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Fransızca astelle "kıvılcım, har" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince stella "yıldız" sözcüğünden evrilmiştir. Latince sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *stēr-la- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *ster-2 kökünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için astro+ maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

atelye "işlik, özellikle ressam işliği" [ c (1930) : Otomobilde resim sergisi atölye haline koyduğu bir otomobil ile İstanbul'a geldiği ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski