inci sözlük

 

inci sözlük logo

İnci Sözlük, 19 Aralık 2009 tarihinde kurulan katılımcı sözlük tarzındaki ağ sayfasıdır. Serkan İnci ve Uludağ Sözlük'ün de kurucusu olan İsmail Alpen tarafından kurulmuştur. Argo ve müstehcen bir içeriğe sahip olan sözlüğün yazarları çeşitli basın ve yayın kuruluşlarına, bazı ağ sayfalarına ziyaret adını verdikleri çeşitli saldırılarda bulunmuştur. İnternet ortamındaki caps geyiğini oluşturmuştur.

  • Sahibi: Serkan İnci, İsmail Alpen
  • URL: i̇ncisozluk.com.tr
  • Slogan:
    • in ci we trust
    • Altını şer incisi ker
  • Ticari?: Evet (1 Aralık 2014 öncesi ticari değildi.)
  • Site türü: Katılımcı sözlük
  • Kayıt: Gerekli
  • Üye sayısı: 1.142.331
  • Kullanılabilir dil(ler): Türkçe
  • Başlama tarihi: 19 Aralık 2009 (13 yıl önce)
  • Geçerli durum: Aktif

İnci sözlük ekran görüntüsü
1 Aralık 2014 tarihinde yenilenen tasarımdan bir görüntü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Kurallar ve yapı

İnci Sözlük, Aralık 2009 tarihinde kurulan katılımcı sözlük şeklinde bir sitedir. Kullanıcılar ücretsiz olarak kaydolup kavramlar hakkında yorum yapabilirler. Telifsiz içeriğe sahip olan site 19 Aralık 2009 tarihinde Sözlükspot isimli internet sitesinin alt alan adında hayatına başlamış, 1 Aralık 2014 tarihinde ise incisozluk.com.tr alan adına taşınmıştır. Sözlüğe üye alımı ise 2010 yılında kapatılmıştır. Bu yıldan itibaren yeni üye alımları nadiren yapılmakta iken 2014 yılında üye alımları tamamen açılmıştır. Sözlüğün 22 Şubat 2023 tarihi itibarıyla 1 milyon 142 bin 331 üyesi bulunmaktadır.

Sözlük dili erkeksidir ve pornografiye varan argo bir dil kullanılır. Sitenin yalnızca 3 temel kuralı vardır. Bunlar dini, siyasi tartışmalara girmemek ve 3. kişilere hakaret edilmemesidir. Kurallarının Türkiye'deki birçok internet sitesine göre çok daha az kısıtlayıcı olmasından ötürü 4chan'e benzetilmektedir.

İnci Sözlük logo


Medyada İnci Sözlük

İnci Sözlük yazarları ziyaret adını verdikleri eylemlerle yazılı basın, internet siteleri ve televizyonda adlarından söz ettirmektedir. Yazarlar Twitter'daki bir açığı kullanıp, ünlü kişilerin kendilerini takip etmesini sağlamış, bu olay ulusal ve uluslararası basında büyük yankı uyandırmıştır. Ayrıca, Facebook'a yaptıkları saldırı da medyada yer almıştır. İki kişinin sözlük adına Disko Kralı programına telefonla bağlanması ve bunlardan birinin İnci Sözlük'ün tanıtımını yaparak programda küfretmesi Okan Bayülgen'in tepkisine yol açmıştır. Sözlük yazarları, Ekşi Sözlük'te uygunsuz başlıklar açmış, Uludağ Sözlük'e saldırılar yapmış ve İHL Sözlük'teki bazı hesapları ele geçirmişlerdir. Büyük çapta ses getiren bu eylemler için yöneticiler sözlüğün üst bölümüne birer yıldız koymuşlardır. Ayrıca Tarihin Arka Odası, Adnan Oktar'ın televizyon programı ve Okay Karacan'ın programlarına e-posta ya da telefonla ulaşıp sunuculara şaka yapmışlardır.

Son olarak Türk şarkıcı Atilla Taş'ın bir Gangnam Style parodisi olan Yam Yam Style adlı şarkısını Yunanistan'a "itelemeleri" ile medyada yer almışlardır. Sanatçının üzerinde oynanmış Yunanistan bayraklı bir fotoğrafını Athillas Thasos adıyla YouTube'a yükleyen sözlük kullanıcılarının bu eylemi hem yerel hem de dış basında yer etmiştir. Söz konusu video telif hakları nedeniyle kaldırılmış olsa da 500.000'den fazla görüntüleme almıştır.

Serkan İnci
Sitenin kurucusu Serkan İnci

Otosansür ve erişim engeli

Ağır bir argo dilin hakim olduğu sözlük kullanıcıları kurallara aykırı olmasına rağmen zaman zaman 3. kişilere hakaret edebilmektedirler. Bu durum da sözlüğün Türk mahkemeleri tarafından erişime engellenmesine neden olmaktadır. Sözlükteki kendisiyle ilgili başlıklarda yer alan hakaretler üzerine Nisan 2011'de Adnan Oktar sözlüğü mahkemeye vermiştir. Bunun üzerine sözlük tarafından bir özür mesajı yayınlanmış, Adnan Oktar başlıklarının tümü sözlükten silinmiş ve kapatılmış, böylece bir otosansür uygulanmıştır. Sonuç olarak ise siteye ve yazarlara bir yaptırım olmadan davanın geri çekilmesi sağlanmıştır.

15 Aralık 2011 tarihinde ise mahkeme kararı ile siteye Türkiye'den erişim engellenmiştir. Sözlüğün resmî Twitter hesabından erişim engelinin sebebinin bilinmediği ve mahkeme tarafından bir bilgilendirme yapılmadığı açıklanmıştır. Erişim engeli sitenin IP adresine değil alan adına uygulanmıştır. Engelin çözümü olarak ise http://ccc.incisozluk.cc şeklinde bir adres alınmış ve siteye erişimler bu URL üzerinden sağlanmaya başlanmıştır. Kullanıcılar erişim engeline tepkilerini Twitter üzerinden #incisozlukedokunma hashtag'ini kullanarak göstermişler ve hashtag'i trending topic listesine sokmuşlardır. Engelin ertesi günü sözlük yönetimince yapılan açıklamada mahkeme kararının nedeni ve şikayetçinin kim olduğu açıklanmıştır. Açıklamaya göre şikayetçi Digiturk, şikayet sebebi ise sözlük üzerinden illegal Süper Lig yayın sitelerinin paylaşılmasıdır. Bu açıklamanın ardından sözlük içerisinde Digiturk üyeliklerinin iptal edilmesi kampanyası başlatılmış, Twitter üzerinden ise #digiturkboykot hashtag'i ile şirkete tepki gösterilmiştir. Ayrıca Anonymous adlı uluslararası siber aktivist grup da Digiturk'e karşı bir bildiri yayımlamış ve platformun internet sitesini hack'lemiştir.

Sözlük içerisinde yer alan argo dil sebebiyle tekrar erişim engeline takılan sözlük içerisindeki argo kelimeler ve kelime kalıpları yazılım marifetiyle site yönetimi tarafından otomatik olarak farklı kelimeler ve kalıplar ile değiştirilmiştir. 5 Nisan 2012 tarihindeki bu değişiklikle site yönetiminin bir kez daha otosansür uygulaması sonrası sözlüğe erişim açılmıştır.

2011 Türkiye genel seçimleri

İnci Sözlük yazarları kendi aralarında topladıkları bağışlarla Eskişehir'de yapılacak seçimlerde destekleyecekleri bir bağımsız aday çıkarmışlardır. 4 Nisan 2011 tarihinde sözlük üzerinden yapılan açıklamada adayın sosyal medyada Ahmet Abi olarak tanınan Ahmet Yılmaz olduğu duyurulmuştur. 8 Nisan 2011 akşamı ise Adalar'da bulunan Migros binasının önünde miting yapılmış, hedef kitlenin gençler olduğu belirtilmiş ve bağış toplanmaya başlanmıştır. Ayrıca YSK tarafından açıklanan 7.734 TL adaylık ücretinin ödenmesi için sözlük üzerinde duyurulan banka hesaplarıyla da bağış toplanmıştır.

11 Nisan 2011 akşamı sözlük üzerinden yapılan açıklamaya göreyse "İnci seçer" sloganıyla sürdürdükleri adaylık başvuru sürecinin sonunda Ahmet Yılmaz'ın bağımsız adaylığı onaylanmıştır. Propaganda faaliyetlerine ise "Önemli olan oyu değil işlevi" sloganıyla devam edilmiştir. Seçimler sonucunda ise toplam 641 oy alan Yılmaz meclise girememiştir.

Bu sonucun ardından İnci Sözlük üyeleri tarafından kandırıldığını belirten Yılmaz kendisinin 13 bin lira harcamasına karşın sözlük üyelerinin kendi aralarında ancak 3 bin lira toplayabildiğini açıklamıştır. Sözlüğün Eskişehir'deki üyeleri ise bir açıklama yaparak milletvekilliği adaylık ücretinin bir kısmını topladıklarını ancak tamamını karşılamayacaklarını Ahmet Yılmaz'a belirttiklerini, bunun üzerine Yılmaz'ın da toplanan paranın üzerini tamamlayacağını belirttiğini ayrıca tüm reklam ile yolculuk giderlerinin kendileri tarafından karşılandığını açıklamışlardır. Yılmaz'ın harcadığı paradan ise haberlerinin olmadığını belirtmişlerdir.

Ahmet Yılmaz Abi
Ahmet Yılmaz "sansüre karşı yürüyüş" sırasında, 15 Mayıs 2011.

Boz Baykuşlar

İnci Sözlük üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u desteklemek için Boz Baykuşlar isimli bir taraftar grubu kurmuşlardı. Taraftar grubu sözlükten bağımsız olup sözlükle olan tek bağı grup üyelerinin aynı zamanda sözlüğe üye olmalarıdır. Başakşehir FK' nın taraftar sayısının azlığına dikkat çekmek için ''Bizim seyircisiz oynama cezamız ne zaman bitecek?'' ve sözlüğün sloganlarından olan '' Adam haklı beyler.'' sözünü değiştirerek statta '' Hakem haklı beyler.'' dövizleri açarak futbol fanatizmi ve bunun getirisi olan şiddet olaylarına karşı esprili bir karşı duruş sergilemişler ve spor basınında dikkat çekmişlerdir. Grup, takımın isim değişikliğinin ardından dağılmıştır.

Basılı yayımlar

İnsanlığa Lanet

Umut Kullar ve sözlüğün kurucusu Serkan İnci'nin ortak bir çalışma sonucunda hazırladığı bir kitap olan İnci Sözlük: İnsanlığa Lanet, 8 Haziran 2011 günü piyasaya çıkmıştır. Altıkırkbeş Yayınlarından çıkan kitap ₺11.50 fiyat ile satışa sürülmüştür. Türkiye'nin her ilindeki kitapçılarda ve internet kitapçılarında satışa çıkan kitap, ayrıca resmî internet sitesi üzerinden de satılmıştır.

Kahpe

İnsanlığa Lanet'in yazarları Serkan İnci ve Umut Kullar yeniden bir kitap yazmaya başlamışlardır. İnsanlığa Lanet'in aksine roman tarzında olan Kahpe Temmuz 2012'de satışa çıkmıştır. Yine Altıkırkbeş Yayınlarından çıkan kitap ₺9.90 fiyat ile satışa sürülmüştür.

Panpa

Panpa, İnci Sözlük serisi kitaplarının yazarları Serkan İnci ve Umut Kullar ile Yusuf Ünal'ın girişimleriyle şekillenen aylık bir sanat, fikir ve aksiyon dergisi. Sözlük üslubuna uygun yazı, illüstürasyon ve genel kültür yazılarının bulunacağı dergi ayrıca internette bir fenomen olmuş "caps" (ekran görüntüsü) kültüründen de beslenmektedir. Altıkırkbeş Yayınları tarafından basılan dergi yayım hayatına Eylül 2012'nin ilk günlerinde başlamıştır.

İnci Caps: Kutsal Mizah Kırbacı

İnci Caps ile Serkan İnci ve Umut Kullar, günümüzde yükselişte olan "caps" akımını bütün bir kitap olarak ele almıştır. Caps akımının nasıl ortaya çıktığı, internet kullanımına ve İnci Caps'in nasıl bu kadar yükselebildiğini yazmışlardır. Epsilon Yayınlarından çıkan kitap Ocak 2015 çıkışlı olup ₺16.50 olarak fiyatlandırılmıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski