bağırsak iltihabı

 

Bağırsak iltihabı

İltihabi inflamatuvar, ya da bilinen adıyla bağırsak hastalığı (İBH) veya bağırsak iltihaplanması, bağırsaklarda bir grup enflamatuar koşulların oluştuğu hastalık. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit ana iki türüdür. Ülseratif kolit kalın bağırsak ve rektumu etkilerken, Crohn hastalığı bağırsakların yanında ağız, sindirim borusu, mide ve anüsü de etkileyebilir.

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları özbağışıklık (otoimün) hastalıklarıdır ve vücudun bağışıklık sistemi bağırsaklara ve bazen sindirim sisteminin diğer öğelerine saldırır.

Behçet hastalığı gibi bazı özbağışıklık hastalıkları zaman zaman sindirim sistemini etkilese de, her uzman tarafından İBH olarak sayılmazlar.  

Crohn hastalığını ve ülseratif koliti kan testleri ve biomarkerler aracılığı ile ayırmanın yolu henüz bilinmiyor. Etkiledikleri yerler tespit edilerek ve inflamatuvar değişikler incelenerek bu iki hastalık birbirinden ayrılır.

İBH'ler, çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan kompleks hastalıklardır.

Diyet

Hayvan eti tabanlı yüksek protein alımı, İBH'ye kapılma riskini arttırır. Bitkisel protein alımının 65.000 hasta ile 10 yıl süren bir araştırma sonucunda İBH'yi tetiklediği  görülmemiştir. Hayvan ve balıkların diyetlerinden dolayı, sülfürlü aminoasitler, hayvansal proteinlerde yüksek oranda bulunur ve hidrojen sülfür yığılımına sebep olduklarında İBH'yi tetiklerler.

bağırsak iltihabı ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, tıp

Sindirim organında oluşan iltihaplı durum ve buna bağlı hastalık.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski