baldo

 

baldo

Baldo pirinç, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır. Pirinç köken olarak Arborio ve Stripe 136 varyatesindeki pirinçlerin melezlenmesi ile elde edilmiştir. İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.

Pirincin üretimi Türkiye'de daha önceleri yetiştirilen "kulaklı pirinç" gibi yerel ıslahların yerini almış, Türk mutfağında da kullanılır hale gelmiştir. Baldo'nun, Amerika Birleşik Devletleri'nde, pirincin tüketen ülkelere ihraç edilmesi amacıyla da tarımı yapılmaktadır.

Baldo pirinç taneleri
Baldo pirinç taneleri

baldo kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (ba'ldo), İtalyanca baldo

İri ve dolgun taneli pilavlık pirinç.

Kelime Kökeni

İtalyanca baldo "1. yiğit, gözüpek, mağrur, 2. İtalya"da geliştirilen bir pirinç cinsi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Eski Yüksek Almanca bald "yiğit, cesur" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Germence aynı anlama gelen baltho-z sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için bold maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ m (1971) : satışa çıkarılan pininçlerden uzun taneli Ribe, Roma, Baldo cinsi Bersani pirinçler(...) ]

Ek Bilgi

İlk kez 1971"de Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ithal edildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski