balon

 

Balon

Balon; helyum, hidrojen, nitröz oksit, oksijen gibi havadan hafif gazlar ya da havayla doldurulmuş, genelde kauçuktan yapılan esnek oyuncak. Bazı yörelerde balon şişirgen olarak da bilinir. Bu terim balon için kullanılan ilk terimdir. Son zamanlarda balon denildiği zaman daha farklı nesneler de akıllara gelmektedir. Fakat tabii ki doğruca balon olarak adlandırılmazlar. Özel görevler için balonlar duman, sıvı su, granüler ortam (örn. kum, un veya pirinç) veya ışık kaynakları ile doldurulabilir. Günümüz balonları kauçuk, lateks, polikloropren veya naylon kumaş gibi malzemelerden yapılır ve birçok farklı renkte olabilir. Bazı erken balonlar, domuz mesanesi gibi kurutulmuş hayvan mesanelerinden yapılmıştır. Bazı balonlar dekoratif amaçlı veya eğlence amaçlı kullanılırken, diğerleri meteoroloji, anjiyoplasti, tıbbi tedavi, askerî savunma, uçaksavar balonu veya ulaşım gibi pratik amaçlar için kullanılır. Düşük yoğunluğu ve düşük maliyeti de dâhil olmak üzere bir balonun özellikleri, çok çeşitli uygulamalara yol açmıştır. Birçok ülkede balon bırakma etkinlikleri popülerdir.

Bazı balon türleri:

  • Oyuncak balon
  • Balon modelleme
  • Uçurtma balonu
  • Balon (hava taşıtı)
  • Gaz balonu
  • Çocuk balonları
  • Sıcak hava balonları
  • Reklam balonları
  • Sağlık alanında kullanılan balonlar

Bahsedilen balon çeşitleri kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Normal balonlar helyum gazı ile şişirilebilirken reklam balonlarının bazıları helyum gazı ile şişirilir, bazılarında ise gaz kullanılamaz. Bunun sebebi ise balonların dikişli üretimleridir. Sağlık alanındaki balonlar ise tamamen farklıdır. Bu balonlar genel olarak ameliyat ve insan vücudundan görüntü almak için kullanılan balonlardır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Tarihi

Tarihte ilk balonlar hayvanların mesanelerinin şişirilmesi ile elde edilmiştir. Günümüz balonlarının ilk örneği 1800'lerde Michael Faraday tarafından icat edilmişse de günlük hayatta kullanıma geçmesi ancak 1930'larda gerçekleşebilmiştir.

Resimleri




Havadan hafif gazlarla doldurulmuş uçan balonlar




balon kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Fransızca ballon

1. isim Isıtılmış hava veya havadan daha hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, küre biçiminde araç.

2. isim Hava veya gazla doldurulmuş, kauçuktan yapılan çocuk oyuncağı:

      "Hatırlattı bana, bir bayram sabahı / Gökyüzüne kaçırdığım balonuma bakıp ağlayışımı" - Orhan Veli Kanık

3. isim Karnı yuvarlak ve şişkin, boynu dar cam kap.

4. isim Karikatürde içi sözle doldurulan yuvarlak.

5. isim, denizcilik Geriden gelen rüzgârdan yararlanmak amacıyla yatın ana direği üzerine çekilen üç köşeli, hafif yelken.

6. isim Aslı olmayan söz, palavra:

      "Son cereyan (gülümsedi ve tavana doğru bakarak) hesapla kitapla ‘Genç Kalemler’in Selanik'ten salıverdiği balondur." - Ruşen Eşref Ünaydın

Tiyatro Terimleri Sözlüğü - 1966

Türkçe: (Bal.), Fransızca: ballon

Dansçıların yükselmeden sonraki hafifliğini anlatan balet teknik terimi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: baloon jar

Alt kısmı geniş ve şişkin, üst kısmı ince boyunlu, altı düz veya yuvarlak olan cam laboratuvar malzemesi.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: round bottomed flask

Kimyasal işlemlerde kullanılan, kimyasal maddelere dayanıklı, dar boyunlu, küresel veya armudî gövdeli, altı yuvarlak ya da düz genellikle cam veya diğer inert malzemeden yapılmış laboratuar malzemesi.

Kelime Kökeni

Fransızca ballon "1. büyük top, 2. top şeklinde büyük şişe, 3. sıcak hava veya gazla yükselen nakil aracı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca ballone "büyük top" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca balla "top" sözcüğünün büyütme halidir. İtalyanca sözcük Germence aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *ballaz sözcüğünden alıntıdır. Germence sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *bhol- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *bhel-2 "şişmek, kabarmak, tomurmak" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Fikret Sarıcaoğlu, Kendi Kaleminden Sultan I. Abdülhamit (1780) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski