balyos

 

Balyos

Balyos, elçi, aracı, arabulucu anlamı taşıdığı gibi, aynı zamanda İstanbul'da görev yapan Venedik ve bazı diğer Frenk elçilerine verilen isimdir. Daha çok Venedik elçisi için kullanılmıştır.

Etimoloji

Balyos, elçi, aracı, arabulucu anlamı taşıdığı gibi, aynı zamanda İstanbul'da görev yapan Venedik elçilerine verilen isimdir.Venedikçe "Bailo" kelimesi Latince kökenli olup baiulus kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin Latince anlamı ise "hamal" şeklindedir. Türkçede ise bālyōs ya da bālyoz olarak kullanılır.

Venedik Balyosları

Venedik balyosu ya da baylosu Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Venedik Cumhuriyeti'ni temsil eden kişidir. Konstantinopolis Balyosu 13. yüzyıldan 1797'de Venedik'in işgal edilmesine kadar görevini sürdürmüştür. Ayrıca Halep ve Kahire'de de başka Venedik balyoslarının bulunduğu ancak bu kişilerin etkisinin Konstantinopolis balyosuna kıyasla daha zayıf olduğu bilinmektedir.

balyos kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, tarih, Rumca

Osmanlı Devleti'nde Frenk ve özellikle Venedik elçilerine verilen ad:

      "Fakat yeni görevini de ihmal edip fırsat buldukça Galata meyhanelerine kaçamak yapması balyosun sabrını taşırdı." - İhsan Oktay Anar

Tarih Terimleri Sözlüğü - 1974

İngilizce: Bailo, Fransızca: Baile, Almanca: Bailo

1. Venedik Cumhuriyetinin İstanbul'daki elçisi. 2. İstanbul'daki Fransa işgüderine ve Yakındoğu'daki Avrupa devletleri konsoloslarına verilen san.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski