Pierre-Justin-Marie Macquart

 

Pierre-Justin-Marie Macquart

Pierre-Justin-Marie Macquart (8 Nisan 1778 – 25 Kasım 1855) Fransız entomolog. Diptera üzerine uzmandır. Avrupa'da yaşayan türlerin yanısıra dünya üzerindeki diğer türler ile de çalıştı ve çok sayıda yeni tür tanımladı.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum tarihi: 8 Nisan 1778
  • Doğum yeri: Hazebrouck, Fransa Krallığı
  • Ölüm tarihi: 25 Kasım 1855 (77 yaşında)
  • Ölüm yeri: Lestrem, Lille, İkinci Fransız İmparatorluğu
  • Milliyet: Fransız
  • Dalı: Botanik, siyaset, entomoloji


Yaşamı

İlk yıllar

Macquart Fransa'da 1778 yılında Hazebrouck'da doğdu ve 1855 yılında Lestrem'de öldü. Kuş koleksiyonu Musée d'Histoire Naturelle de Lille'in temelini oluşturan bir abisinin ornitolog olması ve diğer bir abisinin de 3000'den fazla tür içeren bir botanik bahçesi kurması küçük yaşlardan itibaren Macquart'ın da doğa tarihi ile ilgilenmesine neden oldu.

Fransız Devrimi sonrası 1796'da General Armand Samuel'in sekreteri olarak orduya katıldı. Karargâh ile birlikte Schwetzingen, Heidelberg, Mainz, Aarau, Basel ve Zürih'i dolaştı. 1798 yılında buralardan bulduğu böcekler ve kuşlar üzerine olan Almanca kitaplarla birlikte ordudan ayrıldı ve Lille'e geri döndü.

Fransa Diptera türleri

Kendini tamamen böcekler üzerine çalışmaya adayan Macquart 1802 yılında Lille şehrinde Société de Sciences de l’Agriculture et des Arts'a üye seçildi. Fransa'da gezilerebaşladı ve birkaç kere gittiği Paris'te tanıştığı Pierre André Latreille'in tavsiyesiyle Johann Wilhelm Meigen'in öncü çalışmasını izleyerek Diptera üzerinde uzmanlaşmaya karar verdi. Hollanda'da bir süre çalıştıktan sonra evlendi ve Hazebrouck'tan Lestrem'e taşındı. 1817-1852 arasında Lestrem'in belediye başkanlığını yaptı ve sonrasında Pas-de-Calais genel konseyinde üye olarak çalıştı.

Bu sıralarda Henri Marie Ducrotay de Blainville, Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, André Étienne d'Audebert de Férussac, Amédée Louis Michel le Peletier, Jean Guillaume Audinet-Serville, Alexandre Louis Lefèbvre de Cérisy, Gaspard Auguste Brullé ve François Louis de la Porte'un koleksiyonlarını inceleyerek Diptera üzerinde yoğun olarak çalıştı. Dünya üzerinde en büyük Diptera koleksiyonunu toplamış olan Wilhelm von Winthem ile görüşmek için Hamburg'a gitti. 25 yaşında Société d’Amateurs des Sciences et Arts de la Ville de Lille'in kurucularından biri oldu. Yazılarının çoğu bu topluluğun Mémoireslarında yayımlandı. Aynı zamanda Musee d'Histoire Naturelle de Lille'in doğa tarihi üzerine olan koleksiyonun da genişlemesini sağladı.

İlk taksonomik çalışmalarının arasında 1826-1829 arasında 4 bölüm olarak Lille'de yayımlanmış olan Insectes diptères du nord de la France sayılır. Bu çalışması nedeniyle Latreille Suites à Buffon'un Diptera ciltlerini yazmasını istedi. Latreille hastalandıktan sonra Nicolas Roret'de bu çalışmayı devam ettirmesini istedi. Hem Avrupa'da hem de Avrupa dışında yaşayan Diptera türlerinin değerlendirildiği Histoire naturelle des insectes Dipteres 1834-1835 arasında iki cilt olarak yayımlandı.

1839'da Macquart o zaman 75 yaşında olan Johann Wilhelm Meigen'i Stolberg'de ziyaret etti ve Meigen'in notları ile çizimlerini satın alarak koleksiyonunu Paris'e getirdi. Bu koleksiyon günümüzde Paris'te Muséum national d'histoire naturelle'de bulunur. Macquart bu şekilde Meigen'in halefi oldu ve Paris dipterolojinin merkezi hâline geldi.

Egzotik Diptera

O dönemde egzotik (Avrupa dışı) Diptera üzerine olan araştırmalar Christian Rudolph Wilhelm Wiedemann'ın 1820-1821 arasında yayımladığı Diptera exotica ile 1828-1830 arasında yayımladığı Aussereuropaischen Diptera eserleriydi. Wiedemann bu eserleri yazarken Paris'teki çok büyük koleksiyonları görmemişti ve Macquart ölene kadar bu koleksiyonlarla çalıştı. 1838-1855 arasında yayımladığı Insectes diptères exotiques nouveaux ou peu connus adlı eserinde yaklaşık 2,000 kadar yeni tür tanımladı. Bu türleri tanımlamak için Falkland Adaları, Şili ve Peru kıyıları, Pasifik'in güneyi ve batısı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Yeni Gine'den toplanan Jules Dumont d'Urville ve René-Primevère Lesson'un koleksiyonunu, 1822-1842 arasında Güney Amerika'da keşif gezisi yapan Justin Goudot'nun koleksiyonunu, Georgia ve Louisiana yaşamış olan ama Mérida, Yucatán'da beş yıl geçiren Louis Pilate'nin koleksiyonunu, Auguste Sallé'in koleksiyonunu, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Şili, Bolivya ve Peru'ya Muséum national d'histoire naturelle adına 1823 ila 1826 arasında gitmiş olan ve Paris'e 10,000'den fazla örnekle dönmüş olan Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny'nin koleksiyonunu, Peter Claussen'in Brezilya'dan topladığı koleksiyonunu, Étienne Geoffroy Saint-Hilaire'in Mısır Diptera koleksiyonunu, Belçikalı August Giesebreght, Nicholas Funk ve Jean Jules Linden'in tropikal ülkelerden gelen koleksiyonlarını kullandı. Müzeye gelen sayısız koleksiyonla birlikte Macquart'ın ünü yayıldı.

Son yılları

1845 yılında Maximilian Perty'i görmek için İsviçre'ye sonra da Almanya'ya gitti. Bu Paris' dışına son yolculuğu idi. Mezarı Lille'dedir.

Topluluklar

Macquart Entomological Society of Stettin, Londra Linne Derneği ve Société entomologique de France üyesiydi.

Histoire naturelle des insectes. Dipteres
Histoire naturelle des insectes. Dipteres

Seçme eserleri

  • 1811. Mémoire sur les plantations dans le département du Nord. Séance Publique de la Société des Sciences de Lille, 4, 116–131. (yayımlanmış ilk makalesi)
  • 1819. Notice sur les insectes Hemiptères du genre Psylle. Seanc Soc Sci Agr Arts Lille 5: 81-86.
  • 1826 Insectes diptères du nord de la France 1 and 2 Asiliques, bombyliers, xylotomes, leptides, vésiculeux, stratiomydes, xylophagites, tabaniens Lille : impr. L. Danel.
  • 1827 Insectes diptères du nord de la France 3 Platypézines, dolichopodes, empides, hybotides Lille : impr. L. Danel.
  • 1829 Insectes diptères du nord de la France 4, Syrphies Lille : impr. L. Danel.
  • 1834-1835. Histoire naturelle des insectes. Dipteres Paris : Roret.
  • 1838 Insectes diptères exotiques nouveaux ou peu connus. Two volumes. Paris: Roret.

Bu eserlerin hepsi ücretsiz elektronik kopya olarak National Library of France, Gallica'da bulunmaktadır.

  • 1839 Diptéres. ‘ Histoire naturelle des Iles Canaries,’ Philip Barker Webb ve Sabin Berthelot,
  • vol. 2, pt. 2, p. 97. Paris.
  • 1842 Diptères exotiques nouveaux ou peu connus Mémoires Soc Sci Agr Arts Lille 1841(1): 62-200.
  • 1843 Diptères exotiques nouveaux ou peu connus Mémoires Soc Sci Agr Arts Lille 1842: 162-460.
  • 1848 Diptères exotiques nouveaux ou peu connus Mémoires Soc Sci Agr Arts Lille 1847(2): 161-237.
  • 1850 Facultés intérieures des Animaux invertébrés. 8vo. Lille. This includes an 80-page autobiography.
  • 1855 Diptères exotiques nouveaux ou peu connus Mémoires Soc Sci Agr Arts Lille (2)1: 25-156.


Koleksiyonları

  • Natural History Museum, Lille, Fransa
  • Hope Department of Entomology Oxford University Museum, İngiltere
  • Muséum national d'Histoire naturelle Paris Doğa Tarihi Müzesi, Fransa.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski