bayram namazı

 

bayram namazı

Bayram namazı (Arapça: صلاة العيد), Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namaz. Bayram namazı, Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre sünnettir.

Kılınışı

Önce bayram namazını kılmaya niyet edilir, sonra iftitah tekbiri alınarak "sübhâneke", sonra her defasında eller kaldırılarak üç kere zevâid birleri (denilen ilâve tekbirler) alınır, sonra gizlice eûzü ve besmele çekilir, sonra Fatiha ve ardından bir sûre okunur - ki, bu senin "Sebbihısme rabbike'l-a'lâ" olması mendubtur - ve rükûya gidilir.

İkinci rek'ata kalkıldığında besmeleden sonra Fatiha ve ardından bir sûre okunur ki, bunun da el-Gâşiye sûresi olması menduptur. Daha sonra birinci rekattaki gibi her defasında ellerj kaldırılarak üç kere zevâid tekbirleri alınır. Önce zevâid tekbirleri alıp sonra okumak caiz ise de ikinci rek'atta tekbirleri kıraetten (okumadan) sonraya bırakmak evlâdır. Sonra tam, namazdan sonra iki hutbe okur ve hutbede insanlara fitre sadakasından (yani fitreden) bahseder.

Teşrik Tekbîri

İmam A'zam (rahimehullah)’a göre, Arefe gününün sabah namazından başlamak üzere (kurban bayramının sonuncu günü) kindi namazı da dahil cemaatle kılınan ki, teşkil olunan bu cemaatin müstehab olması gerekir her farz namazın ardından bu namazı mukîm olarak şehirde kılan imamın ve ister yolcu, ister çöle, isterse kadın olsun kendisine uyanların teşrîk tekbiri getirenleri vaciptir.

İmam Yusuf ile Muhammed ise, namazı ister tek başına talanlar olsun, isterse yolcu olarak yahut köylerde kılanlar olsun bunların, arefe gününden başlamak üzere beşinci günün ikindi namazına kadar her farzın arkasında teşrîk tekbiri getirmeleri vaciptir, demişlerdir ki, bunların sözüyle amel olunur ve fetva da (zâten) bu yönde verilmiştir.

Bayram namazlarından sonra tekbir getirmekte bir beis yoktur.

Tekbir şöyle söylenir: "Allahü ekber, Allahü ekber, lâ ilahe ilallahü vallâhü ekber, Allahü ekber ve lillahi'l-hamd.

bayram namazı ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, din bilimi

Dinî bayramların ilk gününde güneş ufkun üzerinde yükseldiğinde kılınan iki rekâtlık namaz:

      "Bayram namazlarına babalarının yanında gittiler, tekbirleri dinlediler." - Yahya Kemal Beyatlı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski