beşaret

 

Beşaret olayı
Beşaret olayını tasvir eden bir Ermeni minyatürü.

Beşaret (Arapça: البشارة), müjde, iyi haber anlamına gelen bir kelime olup dini terminolojide Meryem'e İsa'nın doğumunun melek Cebrail aracılığı ile önceden bildirilmesi hadisesine verilen isimdir. Bu olay Beşaret-i Meryem olarak da bilinir. Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Matthias Grünewald gibi ressamlar eserlerinde bu konuyu işlemişlerdir. Meryem'in İsa'ya gebe kaldığı farzedilen 25 Mart günü her yıl Hristiyanlarca Beşaret bayramı olarak kutlanır.

Beşaret-i Meryem hadisesi İncil'de Luka 1:26-38 bölümünde geçmektedir. Kur'an'da da bu olay Âl-i İmrân Suresi 45. ve 51. ayetler ile Meryem Suresi 16. ve 26. ayetler arasında yer almaktadır. Hristiyanlıktan farklı olarak İslam'da beşaret, İsa'ya uluhiyet atfeden İsa'nın Tanrı'nın Oğlu sıfatı ile doğmasını içermez ve İsa'nın kendisinin de tanrısı olan Allah'ın emirleri hakkında insanları uyarmak üzere gönderilmiş bir peygamber olacağı şeklinde geçer.

İslami terminolojide Beşaret ayrıca İsa'nın -Tevrat'ta da olduğu gibi- İslam peygamberi Muhammed'i müjdelemesi ve ahir zamanda onun getirdiği inancı yeniden dirilteceğine inanılması sebebi ile İsa olarak da geçer. Güzel söz ve beşaret anlamlarına gelen İncil'in de buna işaret ettiği belirtilmektedir.

Melozzo da Forlì: Beşaret
Melozzo da Forlì: Beşaret

beşaret kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, eskimiş, (beşa:ret), Arapça beşāret

muştu.

TDK kişi adları sözlüğü

Beşaret

Köken: Arapça, Cinsiyet: Erkek

Müjde, muştu, iyi haber.

Köken: Arapça, Cinsiyet: Kız

Müjde, muştu, iyi haber.

Kelime Kökeni

Arapça bşr kökünden gelen başārat بشارة  "iyi haber, müjde" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça aynı anlama gelen buşrā بشرَى  fiilinin masdarıdır. Daha fazla bilgi için büşra maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Düsturname-i Enveri (1465) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski