Besleme basın, Demokrat Parti iktidarı döneminde devlet tarafından desteklendiği iddia edilen gazeteleri ifade etmek için kullanılan söz. Bu destekleme, resmi ilan yayınlama yoluyla olduğu gibi doğrudan para yardımı şeklinde de yapılmaktaydı.
Arka plan
1946 yılında Türkiye'de çok partili döneme geçilmiş, 1950 Türkiye genel seçimleri'ni Demokrat Parti kazanarak ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi dışında bir parti tarafından hükûmet kurulmuştur. 1954 ve 1957 seçimlerinde DP birinci olarak çıkmış ve iktidarını sürdürmüştür. İktidar ile muhalefet partileri ve ordu arasında siyasi gerginliklerin başladığı bir süreç yaşanmış, gazete ve dergi gibi yazılı basın ise bu gerginlikleri kontrol etmede bir araç olarak görülmüştür.
Süreç
Devlet tarafından verilen resmi ilanların sıklıkla hükûmet lehine yayın yapan gazetelere verildiği iddia edilmiştir. Bunun yanı sıra Ankara'da yayın yapan Son Havadis ve Zafer gazeteleri ile Türkiye çapında birçok dergi ve gazetenin doğrudan para yardımı ile desteklendiği iddia edilmiştir.
Yassıada Yargılamaları
İktidara yakın gazetelerin desteklendiği iddiası 27 Mayıs Darbesi sonrası Yassıada Yargılamaları'nda "örtülü ödenek davası" kapsamındaki suçlamalardan birisini oluşturmuştur. Adnan Menderes "kendisini ve Demokrat Parti iktidarını destekleyen yazarlara, gazetecilere, mecmua ve ajanslara örtülü ödenekten türlü yardımlarda bulunmaktan" suçlu bulunmuştur.
besleme basın ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim
Çıkar uğruna, herhangi bir kuruluşun veya iktidardaki güçlerin görüşlerini savunan basın:
"Onları, sadece muhalefet siyasetçileri değil, Babıali’nin köklü gazeteleri de besleme basın diye anıyorlardı." - Altan Öymen