bibliyofil

 

bibliyofil

Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir. İfadenin bir diğer anlamı ise "resmi kurallara ve kitap öğrenmesine gereğinden daha fazla önem veren bir kişi."

{tocify} $title={İçindekiler}

Profil

Genellikle geniş ve özel bir koleksiyona sahip olan kişidir. Bibliyofililer genellikle sevdikleri veya özel değeri olan kitapların yanı sıra, sıra dışı ciltlere, otograflı veya resimli eski baskılara sahiptirler. "Bibliyofili", kitap koleksiyoncusu olanların azınlığı için uygun bir terimdir.

Terimin kullanımı

Bibliyofili, kişilerarası ilişkilerin veya sağlığın olumsuz etkilenebileceği ölçüde kitap toplamayı içeren ve yalnızca fiziksel bir nesnenin toplanması veya sevilmesi için bir kitap olmasının yeterli olduğu obsesif-kompulsif bozukluğun potansiyel bir belirtisi olan "bibliyomani" ile karıştırılmamalıdır. Bibliyofili, psikolojik olarak sağlıklı düzeyde kitap sevgisi olan koleksiyoncular için kullanılırken, bibliyomani daha çok klinik psikolojik bozukluk düzeyinde takıntılı kitap koleksiyoncuları için kullanılan bir terimdir.

Carl Spitzweg - Kitap kurdu, 1850
Carl Spitzweg - Kitap kurdu, 1850

Tarihi

Arthur H. Minters'a göre, "kitapların özel olarak toplanması, Cicero ve Atticus da dahil olmak üzere birçok Romalı moda düşkününün ilgi alanıydı". Bibliyofili terimi İngilizceye 1820'de girmiştir. Bir bibliyofili (kitapsever), kitapları ve özellikle de okumayı seven, çok daha eski bir kavram olan "kitapçı"dan (tarihi 1583'e kadar uzanır) ayırt edilmelidir. Zira genel olarak, bir "kitapçı", kitap yazmaya, yayınlamaya veya satmaya katılan kişidir.

Lord Spencer ve Blandford Markisi bibliyofili olarak biliniyordu. "Roxburghe satışları, hızla gelişen ikinci el kitap ticaretini başlatan efsanevi bir girişim olup, günümüze kadar da öyle gelmiştir." Lord Spencer ve Blandford markisi arasında, Boccaccio'nun Decameron'unun olası bir ilk baskısının fiyatını şaşırtıcı ve benzeri görülmemiş bir miktar olan 2.260 £ 'a çıkaran rekabet unutulmazdır. J. P. Morgan da tanınmış bir bibliyofilidir. 1884'te Mainz Psalter'ın 1459 baskısı için 24.750 $ (2021 yılı enflasyon oranına göre 772.130,92 $ olarak tahmin ediliyor) ödemiştir.

The Bibliophile Society of Boston sanatı, Henry David Thoreau'nun sınırlı sayıdaki kitabından
The Bibliophile Society of Boston sanatı, Henry David Thoreau'nun sınırlı sayıdaki kitabından

bibliyofil kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

sıfat, Fransızca bibliophile

kitapsever.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski