bilet

 

bilet

bilet kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca billet

Para ile alınan ve konser, sinema, tiyatro, müze, spor müsabakası vb. eğlence yerlerine girme, ulaşım araçlarına binme veya bir talih oyununa katılma imkânını veren belge:

      "Biletini alıncaya kadar vapur da geldi." - Peyami Safa

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - 1981

İngilizce: tiàket, admission ticket, Fransızca: billet (d'entrée), ticket (d'entrée), billet (de location), Almanca: Eintrittskarte

Sinema Girimlik karşılığı alınarak belirli bir gösterimi belirli bir saatte belirli bir yerden izleme olanağı sağlayan, ayrıca ilgililerin izleyici sayısı ve gelir durumunu saptamalarına yarayan basılı belge.

Tiyatro Terimleri Sözlüğü - 1966

Almanca: Theaterkarte

Temsillere giriş için önceden gişeden satın alınan ve kapıdaki denetçinin denetlediği kâğıt. Kayra bileti eleştirmecilere, dostlara, yazara, sahne yönetmenine, parasız ya da yalnız vergisi ödetilerek verilen bilet.

Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu - 2007

ticket

bilet

Kelime Kökeni

İtalyanca biglietto "tiyatro giriş pusulası" veya Fransızca billette "kısa not, fiş, pusula, tiyatro giriş pusulası" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca bille1 "kısa yazı, not" sözcüğünün modern yazım ıdır. Fransızca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen billa sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

bilyeto [ (1850 yılından önce) ]

bilet "tren bileti" [ Düs I.2.344 (1870 yılından önce) ]

1 Yorumlar

  1. Bilet, bireyin tiyatro, etkinlik, konser, turnuva veya festival'a kabul edilme hakkı veren belge'dir. Uçak bileti, otobüs bileti veya tren bileti olarak toplu taşıma'da da uygulanır. Biletler kuruluşlar ve organizasyon şirketleri tarafından satışa sunulur. Genellikle kağıt, plastik veya karton kullanılır. Bazılarında, barkod veya manyetik şerit bulunur.

    Biletler bilet satış yeri ve bilet makinesi'nden alınabilir. Son yıllarda elektronik bilet olarak websitelerden alınabilir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski