kot

 

kot

Kot veya denim, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip bir tür kumaştır. Örgüdeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır. Türk Dil Kurumu tarafından "giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin" olarak tanımlanmaktadır.

Kovboy tarzı kot pantolon
(Amerikan) Kovboy tarzı kot pantolon

{tocify} $title={İçindekiler}

İsminin kökeni

Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye'de blucini (özgün dil, ing.: blue jeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir.

Türkiye'ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar.

Ancak 1980'li yıllara Turgut Özal dönemi gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık ikinci sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir.

Resimleri

Bakır perçinler cepleri ve bel kenarlarını güçlendirmek için kullanılır ve Kot'un karakteristik özelliği halini almıştır.
Bakır perçinler cepleri ve bel kenarlarını güçlendirmek için kullanılır ve Kot'un karakteristik özelliği halini almıştır.


Kimyasal yapısı, indigo mavi boya
Kimyasal yapısı, indigo mavi boya

kot kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

kot (I)

1. isim Giysi yapılan bir tür kumaş, kaba pamuklu kumaş.

2. sıfat Bu kumaştan yapılan giysi; blucin.

3. isim Bu kumaştan yapılan (giysi):

      Kot pantolon.

kot (II)

isim, mimarlık, Fransızca cote

Binaların temeli ile zemin arasındaki yükseklik.

kot (III)

isim, ağızlardan

Yörelere göre değişen ölçüde tahıl alabilen, tahtadan yapılmış bir ölçek.

Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü - 1978

İngilizce: code, Fransızca: code, Almanca: Kennziffer, Schlüssel, Diğer: Jap. kôdo

Bir sınıflandırma işlemi için kullanılan simge.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu - 1963

bk. yükselti.

Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010

kaburga

Kelime Kökeni

kot (I)

Kot "Türkiye"nin ilk blucin üreticilerinden olan firma" ticari markasından alıntıdır. Bu sözcük Muhteşem Kot "tekstil üreticisi (ö. 1958)" özel adından türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak: "blucin kumaşı" [ (1970 yılından önce) ]

kot (II)

Fransızca côte "1. kaburga, 2. haritacılıkta eş yükselti eğrisi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince costa "kaburga, vücudun yan tarafı" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *kost- biçiminden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak: "haritacılıkta eş yükselti eğrisi" [ TDK, Türkçe Sözlük, 1. Baskı (1945) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski