entomoloji

 

entomoloji

Entomoloji ya da böcek bilimi, böcekleri inceleyen bilim dalıdır. Uzmanlarına entomolog ya da böcek bilimci adı verilir.

Hayvanlar âleminin en kalabalık sınıfı olan böcek (Latince: insecta), 700.000'i aşkın bilinen türün yanı sıra en az o kadar tanımlanmamış böcek türünü kapsar. Böylesine zengin bir tür çeşitliliği gösteren böcekler, doğal olarak insan yaşamında öbür hayvanlardan çok daha büyük bir önem taşır.

Biyolojinin diğer alanları gibi entomoloji de birçok alt dala (ekoloji, etoloji, fizyoloji, sistematik entomoloji vs.) ayrılmıştır. Bu alt dalların çoğunda hem uygulamalı, hem de sırf araştırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Uygulamalı entomoloji çalışmaları böcekleri zararları ve yararları açısından incelerken kuramsal araştırmaların amacı, bütün böceklere ilişkin temel bilgileri toplamaktadır. Uygulamalı entomoloji, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği ile ormancılık gibi alanlarla yakından ilişkilidir.

Bugün çağdaş entomoloji çalışmalarının odak noktası hâlâ taksonominin tanımlama evresindedir ve Pulkanatlılar (Latince: lepidoptera) takımından kelebekler ve güveler gibi en iyi incelenmiş gruplarda bile sürekli yeni türler tanımlanmaktadır. Larva ve erişkin biçimleri birbirinden çok farklı olan bütün başkalaşmalı böceklerin erişkinleri dışında böceklerin hayat evrelerini tanımlamak genellikle son derece güçtür.

Dalları

  • Adli entomoloji ya da medikokriminal entomoloji: adli tıbba yardımcı olan ya da onun yetersiz kaldığı durumlarda ceset üzerinde bulunan böcek ve diğer eklembacaklıların ergin ve larvalarından maktulün ("cesedin") ölüm zamanını doğruya yakınlıkta ya da yaklaşık olarak tahmin etmeye çalışan bir bilim dalıdır.
  • Veterinerlik entomolojisi ya da araknoentomoloji: Böcekler sınıfının Latince: Diptera, Latince: heteroptera, Latince: phthiraptera, Latince: siphonaptera ve takımlarından böceklerin, örümceğimsiler (Latince: arachnida) sınıfının Latince: acari alt sınıfından iki takımda (Latince: acariformes ve Latince: parasitiformes) toplanan uyuz böceği, kene ve akarların ve kabuklular (Latince: crustacea) filumundan hayvan sağlığını tehdit eden eklembacaklıları inceler. Veterinerlik parazitolojisi içinde bir alt bölümdür.
  • Etnoentomoloji: Böceklerin halk üzerindeki etkilerini konu edinir.


entomoloji kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (l ince okunur), Fransızca entomologie

► böcek bilimi.

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü - 1970

bk. böcekbilim.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

bk. Böcek Bilimi

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

bk. böcek bilimi

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

İngilizce: entomology

Böcek bilimi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: entemology

Zoolojinin böceklerle uğraşan bilim dalı, böcek bilimi.

Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010

böcek bilimi

Kelime Kökeni

Fransızca entomologie "böcek­bilim" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca éntomon έντομον  "kesilmiş olan şey, eklembacaklı, böcek" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca témnō, tom- τέμνω, τομ-  "kesmek" fiilinden en+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için tomo+ maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ c (1960) : en az üç sene Entomoloji üzerinde çalışmış iki Yüksek Ziraat Mühandisine ihtiyaç vardır. ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski