burlesk

 

burlesk

Burlesk (Fransızca: Burlesque), parodi ve bazen grotesk abartı içeren mizahi bir tiyatro türüdür. Sinemada da burlesk tarzı filmlere rastlanır. 17. yüzyılda İtalya ve Fransa'da edebiyat türü olarak kullanılan burlesk, 18. yüzyıldan itibaren ciddi ve komik içeriğin bir arada kullanıldığı müzikal gösteriler için kullanılmıştır. Vodvilden uyarlanan burlesk, sessiz film döneminin 1910 - 1930 arası tipik bir sinema tarzıdır. Şarlo, Harold Lloyd ve Buster Keaton'ın filmleri bunlar arasında sayılabilir.

burlesk kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca burlesque

Sanat alanında ve özellikle edebiyatta rastlanan, komikliğe dayanan bir tür.

Tiyatro Terimleri Sözlüğü - 1966

Fransızca: burlrsque, Almanca: Burleske, Diğer: İtl.: burlesco

Şakacı sözcüğünden gelir. Kaba çizgili, kişileri ya da kusurları gülünçleştiren çoğu kez yerici, taşlayıcı, abartılı bir güldürü çeşidi. Amerikan tiyatrosunda kaba ve açık bir gösteri türüne de burleks adı verilir.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü - 1983

İngilizce: burlesque, Fransızca: burlesque, Almanca: Burleske, Diğer: İtl. burlesco

Kalın çizgili, kişileri ve olayları karikatürleştirerek veren ve çoğu kez verici, taşlayıcı, abartılı güldürü. «Şakacı» sözcüğünden gelir. ABD'de bu tür, kaba saba ve açık saçık bir gösteri durumunu almıştır.

Kelime Kökeni

Fransızca burlesque "kaba güldürü, parodi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca aynı anlama gelen burlesca sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İspanyolca burla "şaka" sözcüğünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ (1960 yılından önce) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski