nasvar

 

Nasvar yığını
Nasvar yığını

Nasvar (Nisvay), nās veya nasvay çoğunlukla Afganistan, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’da tüketilen, nemli ve toz haline getirilmiş bir tütün enfiyesidir (daldırma veya çiğnemelik tütünle benzer). Nasvar ağız tabanına, alt dudağın altına veya yanağın içerisine doldurulur.

Tarih

Nasvar 1493-1496 yılları arasında Colomb’un Amerika’ya ikinci deniz yolculuğundan sonra, Ramon Pane adındaki İspanyol keşiş tarafından Batı Avrupa’ya tanıtılmıştır. 1561’de, Lizbon, Portekiz’deki Fransız Büyükelçisi Jean Nicot, Catherine de' Medici’ye oğlunun kalıcı migrenini tedavi etmesi için nasvar gönderdi.

Afganistan'da kullanımı

Çoğunlukla yeşil toz formu kullanılır. Çimentoyla çevrelenmiş bir çukur içerisine su dökülür ve kireç ile açık havada güneşte kurutulmuş toz tütün eklenir. Tatlandırıcı olarak ardıç eklenir. Renk vermek için karıştırılarak çivitotu eklenir.

Karakteristik özellikleri

Nasvar’ın iki formu vardır; tütün tozu ve kireç ile karıştırılmış türde macun kek. Tükürükle karıştığında oluşan ince lezzetten önce çok keskin ve güçlü bir koku hissedilmektedir. Nikotin etkisi iç dudak ve dilde hafif bir yanık oluşturan alımından sonra 5 dakika içerisinde meydana gelebilir.

Nasvarın kıyılardaki otların taze balyasını andıran çok farklı bir kokusu vardır.

Nasvar

Maliyet

Birçok Afgan tütün dükkanında hazır olarak bulunmaktadır. Küçük bir 15 gram’lık paketin ücreti 90 afs (Aralık 2013’te değişen oran: 90.00 AFN, kabaca 1.66 USD’ye eşdeğer).

Üretim

Güneş ve sıcaklıkla kurutulmuş tütün yaprakları, su ile karıştırılmış kireç, ağaç kabuğundan kül, tatlandırıcı ve renklendirici ajanlar birlikte karıştırılır. Su eklenir ve çekilir (öğütülür).

Nass: tütün, kül, pamuk veya susam yağı, su ve bazen sakız.

Nasvar, nisvar: tütün, su ile karıştırılmış kireç, çivitotu, kakule, yağ, mentol, su.

Yan etkiler

Nasvar kullanmanın en büyük yan etkisi bağımlılıktır ve bu durum ondan kurtulmayı zorlaştırmaktadır. Yüksek oranda ağız ve gırtlak kanserine neden olduğu bilinmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski