jandarma

 

jandarma

Jandarma (Fransızca: Gendarmerie), yasaları uygulamak; toplumun asayişini, sağlığını ve mal varlığını korumak ve suç ve sivil kargaşayı önlemek amacıyla bir devlet tarafından yetkilendirilen kişilerden oluşturulmuş bir genel kolluk teşkilatıdır. Terim, Fransızcada "silahlı kişiler" anlamına gelen Orta Çağ Fransızcasına ait gens d'armes kelimesinden gelmektedir. Başta Fransa, diğer bazı Frankofon ülkeleri ile çoğu Güney Avrupa ülkesinde jandarma, kırsal bölgeler başta olmak üzere polisin bulunmadığı bölgelerde görev yapan silahlı kuvvetlerin iç güvenlikten sorumlu bir koludur.

Batı'da genellikle Avrupa ülkeleri kendilerine has jandarma teşkilatlarına sahiptir, bazı ülkelerde ise (örneğin Birleşik Krallık veya Amerika Birleşik Devletleri) jandarma teşkilatı bulunmamaktadır. Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, Jandarma birlikleri de etkin rol oynamıştır.

Jandarma kavramı Napolyon Savaşları sırasında diğer bazı Batı Avrupa ülkelerine de tanıtıldı. 20. yüzyılın ortalarında, çoğu eski Fransız sömürgesi bağımsızlık sonrasında kendi jandarma teşkilatlarını kurdu. Ek olarak jandarma, İtalya'da Carabinieri ve İspanya'da Guardia Civil başta olmak üzere birçok Güney Avrupa ülkesinde farklı adlara sahiptirler.

Topkapı sarayında nöbetçi Jandarma Eri
Topkapı sarayında nöbetçi Jandarma Eri

jandarma kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(janda'rma), İtalyanca gendarme

1. isim, askerlik Yurt içinde genel güvenliği ve kamu düzenini korumakla görevli, yasa ve nizamların koyduğu hükümlerin yürütülmesini ve bunlara dayanan hükûmet emirlerinin yerine getirilmesini sağlayan silahlı askerî kuvvet.

2. isim, askerlik Bu kuvvette görevli olan kimse.

3. sıfat, mecaz Açıkgöz olan.

Kelime Kökeni

Fransızca gendarme "1. silahlı birlik, 2. kırsal polis teşkilatı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca gens d"arme "silahlı adamlar" sözcüğünün dr. Bu sözcük Fransızca gens "(bir miktar) adam" (NOT: Fransızca sözcük Latince gens, gent- "soy, kavim" sözcüğünden evrilmiştir. ) ve Latince arme "silah" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için janti, arma maddelerine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ (1879) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski