vizör

 

vizör
Bronica marka bir vizör

Vizör, fotoğrafçılıkta cismin görüntü karesinin çerçevelenmesi ve gerekli ayarların yapılmasına yarayan mercek ya da elektronik ekrana denir. Film kameralarında çekilmiş olan filmi daha sonra vizor dediğimiz ekranda izleme imkânını verir.

Vizörler 3'e ayrılır:

  • Optik vizör: Doğrudan doğruya objektiften gelen ışık yansıtılarak işlenir. Genelde tercih edilen vizördür. Daha kaliteli görüntü sağlar.
  • LCD Vizör: Amatör ya da yarı profesyonel çekimlerde kullanılır.
  • Monitör vizör: Stüdyo çekimlerde naklen ve canlı yayınlarda sehpa üzerinde kullanılır.


vizör kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca viseur

Kamera, fotoğraf makinesi ve dürbünde bulunan, görüntüyü tam sınırlarıyla kesmeden veya taşırmadan alabilmeyi sağlayan düzenek; bakaç:

      "Vizörden baktığınızda dalgalı, dağınık bir görüntüyle karşılaşırsınız." - Pınar Kür

Kelime Kökeni

Fransızca viseur "zırhın gözü örten fakat görme olanağı veren kısmı (esk.), her türlü bakma deliği" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince aynı anlama gelen visor sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince visere "gözetlemek" fiilinden +or sonekiyle türetilmiştir. Latince fiil Latince videre, vis- "görmek" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için video maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

"fotoğraf makinesinin bakma deliği" [ c (1938) : Bazı kimseler de tepeden bakılan reflektörlü küçük kristal vizör üzerinden görmeğe alıştığını ileri sürerek yeni makinesindeki çıplak madenî vizörden şikâyet eder. ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski