cenabet

 

cenabet

cenabet kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(cena:bet), Arapça cenābet

1. sıfat, din bilimicünüp.

2. sıfat, mecaz Pis, kötü, hoşlanılmayan (kimse veya şey):

      "Cenabet suratı kıpkırmızı oldu, hiç duraksamadan terslemeyi sürdürdüm." - Ahmet Ümit

3. isim, din bilimicünüplük.

Kelime Kökeni

Arapça cnb2 kökünden gelen canābat جنابة  "1. şer"an kirli olma, gasl etmeyi gerektiren durumda olma, 2. bu durumda olan kişi " sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice ganābā גנבא  "hırsız, özellikle gece vakti ve gizlice çalan hırsız " sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice #gnb גנב  "çalma, hırsızlık etme" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

canabatlığ [ Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) ]

1 Yorumlar

  1. Cünüp veya cenâbet, İslam'a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı hâlde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan (kişi). Bu kavram gündelik konuşmada pis veya hoşlanılmayan kimseleri tanımlamak amacıyla da kullanılır.


    Haram ve mekruhlar

    Cenabet bir kimsenin şunları yapması haramdır:
    · Kur'an'ın yazılı sayfalarına dokunmak
    · Secde esnasında okunması vacip olan ayetleri okumak
    · Camiye girmek

    Cenabet bir kimsenin şunları yapması ise mekruhtur:
    · Yemek ve içmek (gargara ve burna su çekme hariç)
    · Abdestsiz uyumak

    Cenabet iken yapılan şu ibadetler geçerli değildir:
    · Namaz kılmak (cenaze namazı hariç)
    · Kabe'yi tavaf etmek

    Kuran'da
    Cünüp konusundan Kuran'da Nisa ve Maide surelerinde bahsedilir:

    "Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan (tuvalet) gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır." (Nisa 43)

    "Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz." (Maide 6)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski