ceset

 

ceset

ceset kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

ceset, -di

isim, Arapça cesed

Ölen insanın vücudu; naaş:

      "Gece sabaha karşı, balıkçılar denizde bir ceset bulmuşlardı." - Attilâ İlhan

Kelime Kökeni

Arapça csd kökünden gelen casad جسد  "kadavra, ölü gövde" sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen gūşdā גושדא  sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) gōşt "insan ve hayvan eti" sözcüğünden alıntıdır. Orta Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde gav gen. gauş- "sığır" sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için cisim maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Aşık Paşa, Garib-name (1330) ]

1 Yorumlar

  1. Ceset veya naaş, ölü bir insanın bedeni. Aynı anlama gelen kadavra sözcüğü genelde tıbbî anlamda kullanılır. Cenaze töreni için hazırlanmış cesede cenaze denir.

    "Hayvan ölüsü" anlamındaki leş sözcüğü, bazen -özellikle olumsuz konotasyon ile- insan cesedi anlamında da kullanılır. Ayrıca tıbbi amaçlarla kullanılan hayvan ölüleri için de kadavra sözcüğü kullanılabilir. Naaş sözcüğü özellikle törenlerde tercih edilir.

    İslami cenaze törenlerinde naaş sözcüğünün yanı sıra rahmetli sözcüğü de kullanılır. Arapça kökenli rahmetli kelimesi, "Allah'ın rahmetine kavuşmuş, bağışlanmış" anlamına gelir. Rahmetli kelimesi bu anlamda sadece ölünün bedenini değil, ahirete gittiğine inanılan ruhunu da kasteder ve ölü gömüldükten uzun yıllar sonra da kullanılır.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski