Febris yanında iki faun ile, Virgil Solis tarafından 1530-1562 tarihlerinde yapılan baskı |
Roma mitolojisinde, Febris ateş tanrıçasıdır. Döneminde çok korkulan bir tanrıça olan Febris'ten insanlar ateşe ve sıtmaya karşı deva bekliyorlardı. Kendine ait bilinen bir efsanesi yoktur.
- Diğer adları: Dea Febris
- Önce gelen: Februus
- Cinsiyeti: kadın
- Dini: Antik Romen dini
- Etnik grubu: Romalılar
Kişisel bilgileri
- Çocukları
- Dea Tertiana
- Dea Quartiana
Karşılıkları
- Hinduizm karşılığı: Jvarasura
Febris'e, sıtmada görülen her üç veya dört günde bir geri gelen üçüncül ve dördüncül ateşlerin tanrıçaları Dea Tertiana ve Dea Quartiana adlı iki kızı veya kız kardeşi eşlik ediyordu. Dea Tertiana hakkında bir yazıt Habitancum'da (modern Risingham kasabası, Kuzey İngiltere) keşfedildi. Yazıtın artık kayıp olduğu bilinmektedir.
Tanrıça Febris, belirli bir kötülük üzerinde gücü olan apotropik, belli bir şeye sebep olan ve geri çeviren, tanrılar (Lat. Dii averrunci) grubuna aittir. Febris'in antik Roma'da biri Palatium ve Velabrum arasında bulunan üç tapınağı vardır. İkinci tapınak Esquilino Tepesi'nde, son tapınak ise Vicus Longus'taydı. Febris'in tapınakları ateşlenen insanlar tarafından ziyaret edilirdi. Febris, Febris diva, Febris sancta, Febris magna (Tanrıça Ateş, Kutsal Ateş, Yüce Ateş) sözleri ile çağrılırdı.
Roma tanrısı Februus'tan gelmiş olabilir. Lucius Annaeus Seneca'nın Apocolocyntosis'ine göre, kişilik özellikleri arasında kurnazlık ve dürüstlük vardır. Diğer çoğu Roma tanrılarının aksine, Febris'in Yunan mitolojisinde bir karşılığı yoktur.