ağustos

ağustos kelimesinin sözlük ve kelime anlamı nedir?

ağustos
ağustos
isim Latince
isim Yılın sekizinci ayı.

Ağustos Kelimesinin Kökeni

~ Yun ávgustos αύγουστος Rumi takvimin altıncı ayı ~ Lat Augustus 1. Roma imparatoru Octavianus'un (MÖ 30-MS 18) lakabı, 2. Roma takviminin altıncı ayı < Lat augere artırmak, büyütmek, yüceltmek → otorite

Tarihte En Eski Kaynak
[ PiriR (1521) ]
ağostos [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

Kelime Kökeni
Yeni Yunanca ávgustos αύγουστος  "Rumi takvimin altıncı ayı" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Latince Augustus "1. Roma imparatoru Octavianus'un (MÖ 30-MS 18) lakabı, 2. Roma takviminin altıncı ayı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince augere "artırmak, büyütmek, yüceltmek" fiilinden türetilmiştir.


Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur.

Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus’a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar’ın ayı Temmuz gibi (Julius’dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır. Augustus, Cleopatra’nın öldüğü zamana denk geldiği için, bu ayın, takvimde bulunduğu yere yerleştirilmesini istemiştir. Augustus bu aya adını vermeden önce ağustos ayı, Mart ayı ile başlayan Roma takviminde altıncı ay olduğu için, Latince "Sextilis" olarak adlandırılmaktaydı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski