albatros

albatros

albatros nedir sözlük anlamı ne?

isim, hayvan bilimi, Fransızca albatros
Fırtına kuşugillerden, 1 metre uzunluğunda, Atlantik Okyanusu'nda yaşayan iri bir tür kuş (Diomedea exulans).

Albatros Kelimesinin Kökeni

Fransızca albatros bir tür deniz kuşu Portekizce alcatraz balıkçıl kuşu, pelikan ~? Arapça al-ġaṭṭās الغطّاس [#ġṭs mesl.] dalgıç

Tarihte En Eski Kaynak
[ c (1930) : Binlerce fok balığı, deniz aygırı ve albatros denilen cesim deniz kuşları (...) karışmışlardır. ]

Kelime Kökeni
Fransızca albatros "bir tür deniz kuşu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Portekizce alcatraz "balıkçıl kuşu, pelikan" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġṭs kökünden gelen al-ġaṭṭās الغطّاس  "dalgıç" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir.


Albatros kuşu
Albatros, Diomedeidae (albatrosgiller) familyasını oluşturan kuş türlerine verilen ad.

Kanatları hariç albatrosların vücutları beyazdır. Pek az gri ve kahverengi olanları vardır. Hayatlarının çoğunu açık denizlerde saatlerce avlanmakla geçirirler. Uzun müddet kanat çırpmadan süzülerek uçabilirler. Kanat uzunluğu 4 metreye ulaşabilir. Kanatlarını sabitleyen özel bir kiriş yapısı (omuz kilidi) sayesinde fazla kas enerjisi harcamadan bunları açık tutmayı başarırlar. En uzun kanat açıklığına sahip olan kuştur.

Albatroslar açık deniz kuşları olup suda uyur ve beslenirler. Ancak yumurtlamak ve kuluçkaya yatmak için karaya çıkarlar. Eşler birbirlerine son derece saygılı ve centilmendir. Saatlerce birbirlerine sevgi gösterilerinde bulunurlar. Dişi albatros senede bir tek beyaz yumurta yumurtlar. Eşler nöbetleşerek kuluçkaya yatarlar. Eşlerden birisi denizde iken diğeri yumurtanın üzerinde bir hafta kadar oturabilir. 80 günlük kuluçka devresinden sonra çıkan yavruyu 8-9 ay sindirilmiş besinleri gagasına kusarak beslerler.

Albatrosun Bilimsel Sınıflandırması
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Procellariiformes (Tüp burunlu kuşlar)
Familya: Diomedeidae
G.R. Gray, 1840

Cinsler

  • Diomedea
  • Thalassarche
  • Phoebastria
  • Phoebetria

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski