emboli

emboli

emboli kelimesinin kelime ve sözlük anlamı nedir?

isim, tıp, Fransızca embolie
Damar tıkanıklığı.

Emboli Kelimesinin Kökeni
Fransızca embolie "pihtı veya başka bir maddenin damarı tıkayarak kan dolaşımını kesmesi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca embolē εμβολή  "araya girme, kesinti" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca bállō, bol- βάλλω, βολ-  "atmak" fiilinden en+ önekiyle türetilmiştir.

Emboli Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak
amboli [ Peyami Safa (1935) : Profesör Ali Esad Birol, löğusalıkta tromboz ve amboli hakkında tebligat yaptı ve şimdiye kadar (...) ]


Emboli, kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumudur. Damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarda tıkanmaya sebep olmasına ise tromboembolizm denilmektedir.

Embolinin Etkileri
Bacak ve kol atardamarlarındaki emboliler çok şiddetli bir sancı ve o bölgede renk sogunluğuna yol açar. Acil olarak reperfüzyon uygulanmadığı takdirde felç veya o organın kesilmesine neden olacak kangren gelişebilir. Beyindeki emboliler felçlere neden olabilmektedir. Akciğer embolileri ise pulmoner emboli olarak adlandırılır ve bu durum ölüm dahil olmak üzere ciddi sorunlara neden olabilir.

Embolinin Tedavisi
Antikoagülan (pıhtılaşma önleyici) ilaçların kullanımı ile tedavi yoluna gidilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski