Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği

Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) Logo
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (İngilizce: International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC), tek tek ülkelerdeki kimyacıları temsil eden Ulusal Bağlı Kuruluşların uluslararası bir federasyonudur. Uluslararası Bilim Konseyi'nin (ICSU) bir üyesidir. IUPAC, İsviçre'nin Zürih şehrinde kayıtlı olup, "IUPAC Sekreterliği" olarak bilinen idari ofis, Kuzey Carolina Eyaleti, Research Triangle Park'tadır. Bu idari büro, IUPAC'ın şu anki yürütme direktörü, şu anda Lynn Soby, IUPAC tarafından yönetilmektedir. 1918 yılında, Kimya'nın ilerlemesi için Uluslararası Uygulamalı Kimya Kongresi'nin halefi olarak kurulmuştur. Üyeleri, Ulusal Bağlı Kuruluşlar, ulusal kimya toplulukları, ulusal bilimler akademileri veya kimyacıları temsil eden diğer organlar olabilir. Elli dört Ulusal Bağlılık Organizasyonu ve üç Ulusal Bağlılık Yapan Kuruluş vardır.

IUPAC'ın Ara Bölünme ve Semboller Arası Bölünme Komitesi (IUPAC nomenclature), kimyasal elementlerin ve bileşiklerin isimlendirilmesi için standartların geliştirilmesinde tanınan dünya otoritesidir. Oluşturulmasından bu yana, IUPAC farklı sorumluluklara sahip birçok farklı komite tarafından yönetilmektedir. Bu komiteler, terminolojiyi standardize etmek, kimyayı dünyaya getirmenin yollarını bulmak ve çalışmaları yayınlamak gibi farklı projeler yürütüyor. IACAC, kimya ve diğer bilim dallarında terminolojiyi standardize eden çalışmalarıyla tanınıyor, ancak IUPAC'ın kimya dahil birçok alanda biyoloji ve fizik yayınları var. IUPAC'ın bu alanlarda yapmış olduğu bazı önemli çalışmalar, standardize edici nükleotid baz dizisi kod isimlerini içerir; çevre bilimcileri, kimyagerler ve fizikçiler için kitap yayınlamak; ve fen eğitimini geliştirmek. IUPAC, elementlerin atom ağırlıklarını, en eski duran komiteleri, İzotopik Bolluklar ve Atomik Ağırlıklar Komisyonu (CIAAW) ile standartlaştırmak için de bilinir.

Oluşum ve tarih
Kimya için uluslararası bir standarda gereksinim ilk kez Alman bilim adamı Friedrich August Kekulé von Stradonitz tarafından yönetilen bir komite tarafından 1860 yılında ele alındı. Bu komite, organik bileşikler için uluslararası bir adlandırma sistemi yaratan ilk uluslararası konferanstı. Bu konferansta formüle edilen fikirler organik kimya resmi IUPAC isimlendirmesine dönüştü. IUPAC, bu toplantının bir mirası olarak duruyor ve onu kimya toplumlarının en önemli tarihsel uluslararası işbirliklerinden biri haline getiriyor. O zamandan beri IUPAC, resmi organik isimlendirmeyi güncelleme ve sürdürme sorumluluğuyla düzenlenen resmi organizasyon olmuştur. IUPAC, 1919 yılında kurulmuştur. Bu erken dönemde IUPAC'ın dışında kalan önemli bir ülke Almanya'dır. Almanya'nın dışlanması, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Müttefik güçlerin Almanlara karşı önyargısının bir sonucuydu. Almanya, 1929'da sonunda IUPAC'a kabul edildi. Ancak, Nazi Almanyası, II. Dünya Savaşı sırasında IUPAC'tan çıkarıldı.

II. Dünya Savaşı sırasında IUPAC, Müttefik güçlere bağlıydı, ancak savaş çabaları sırasında çok az yer aldı. Savaştan sonra, Doğu ve Batı Almanya sonunda IUPAC'a geri gönderildi. II. Dünya Savaşı'ndan beri IUPAC, bilimdeki terminolojiyi ve yöntemleri kesintiye uğratmadan standartlaştırmaya odaklanmıştır.

2016 yılında IUPAC, kimyasal bir silah olarak klor kullanımını kınamıştır. Örgüt, kaygılarını Suriye'de silah kullanımı için diğer yerlerin yanı sıra klor kullanma uygulamasına ilişkin olarak, Kimyasal Silahlar Yasağı Organizasyonu (OPCW) direktörü Ahmet Üzümcü'ye bir mektupta bildirdi. Mektubunda şöyle deniyordu: “Bizim örgütlerimiz klor kullanımını bu şekilde kullanıyorlar. Muhtemelen Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin (CWC) üye devleti tarafından gerçekleştirilemeyen ayrımcılık saldırıları, dünyanın dört bir yanındaki kimya bilimcileri ve mühendisleri için endişe kaynağıdır. CWC'yi uygulama misyonunu desteklemeye hazır. " CWC'ye göre, "herhangi bir kimyasal silahın kullanımı, stoklanması, dağıtımı, geliştirilmesi veya depolanması 192 devlet yetkilisi imzacısı tarafından yasaklanmıştır."

Komiteler ve yönetim
IUPAC, hepsinin farklı sorumlulukları olan çeşitli komiteler tarafından yönetilmektedir. Komiteler şu şekildedir: Büro, CHEMRAWN (Dünya İhtiyaçlarına Uygulanan Kimya Araştırmaları) Komitesi, Kimya Eğitimi Komitesi, Kimya ve Sanayi Komitesi, Basılı ve Elektronik Yayınlar Komitesi, Değerlendirme Komitesi, İcra Komitesi, Finans Komitesi, Terminoloji Uzm. , İsimlendirme ve Semboller, Proje Komitesi ve Temel ve Uygulamalı Kimya Yazılı Danışma Kurulu. Her bir komite, farklı ülkelerden gelen farklı Ulusa Bağlı Kuruluşların üyelerinden oluşur. IUPAC için yönlendirme komitesi hiyerarşisi aşağıdaki gibidir:

  • Bütün komitelerin uymaları gereken ayrılan bir bütçesi vardır.
  • Herhangi bir komite proje başlatabilir.
  • Bir projenin harcamalarının bir komitenin fonlamaya devam etmesi için çok fazla olması halinde, bu konuyu Proje Komitesine götürmek gerekir.
  • Proje komitesi ya bütçeyi artırır ya da dış finansman planına karar verir.
  • Büro ve İcra Komitesi diğer komitelerin operasyonlarını denetler.

Nomenklatür
IUPAC komitesinin resmi olarak organik ve inorganik bileşiklerin isimlendirildiği uzun bir geçmişi vardır. IUPAC isimlendirmesi, herhangi bir bileşenin yinelenen adlarının karışmaması için bir dizi standartlaştırılmış kural altında isimlendirilebilmesi için geliştirilmiştir. IUPAC'ın organik bileşiklerin isimlendirilmesi ile ilgili ilk yayını, 1900 yılında Uluslararası Uygulamalı Kimya Kongresi'nden bilgi içeren IUPAC Organik Bileşiklerin İsimlendirilmesinin A Kılavuzu olmuştur.

Organik isimlendirme
IUPAC organik terminolojisinde üç temel bölüm bulunur: ikameler, karbon zinciri uzunluğu ve kimyasal sonlandırma. ikameler, ana karbon zincirine bağlı herhangi bir fonksiyonel gruptur. Ana karbon zinciri, mümkün olan en uzun sürekli zincirdir. Kimyasal sonu, ne tür bir molekül olduğunu gösterir. Örneğin, uç tane, "hexane" (C6H14) 'de olduğu gibi, tek bir bağlanmış karbon zinciri anlamına gelir. IUPAC organik isimlendirmesinin başka bir örneği sikloheksanoldür:
siklohekzanol
siklohekzanol

  • Bir halka bileşiği için ikame ismi siklondur.
  • Altı karbon zinciri için endikasyon (ikame adı) hex'dir.
  • Tek bir bağlanmış karbon zinciri için kimyasal biten ane
  • Alkol için biten kimyasal madde
  • İki kimyasal sonda, bir bağlanmış bir karbon zincirini kendisine bağlanmış bir alkolle gösteren bir anolün sona ermesi için birleştirilir.

İnorganik isimlendirme
Temel IUPAC inorganik isimlendirmesinin iki ana bölümü vardır: katyon ve anyon. Katyon pozitif yüklü iyonun adıdır ve anyon negatif yüklü iyonun adıdır. IUPAC inorganik kimya isimlendirmesi örneği potasyum klorattır (KClO3):
Potasyum klorat
Potasyum klorat

  • "Potasyum" katyon adıdır.
  • "Klorat" anyon adıdır

Amino asit ve nükleotid baz kodları
IUPAC ayrıca, amino asitleri ve nükleotit bazlarını tanımlamak için kodlar veren bir sisteme sahiptir. IUPAC, uzun amino asit dizilerini temsil eden bir kodlama sistemine ihtiyaç duyuyordu. Bu, bu dizilerin, homolojileri bulmaya çalışmak için karşılaştırılmasına izin verecektir. Bu kodlar ya bir harfli kod ya da üç harfli koddan oluşabilir.

Bu kodlar, proteinleri oluşturan amino asit dizilerini yazmayı daha kolay ve daha kısa yapar. Nükleotid bazlar pürinlerden (adenin ve guanin) ve pirimidinlerden (sitozin ve timin veya urasil) oluşur. Bu nükleotit bazları DNA ve RNA'yı oluşturur. Bu nükleotid baz kodları bir organizmanın genomunu çok daha küçük ve daha kolay okumaktadır.

Nükleik asit koduAnlamıipucu
AAAdenine
CCCytosine
GGGuanine
TTThymine
UUUracil
RA or GPurine
YC, T or UPyrimidines
KG, T or UKetonlar olan bazlar
MA or CAmino grupları ile bazlar
SC or GStrong interaction
WA, T or UWeak interaction
BA değil (i.e. C, G, T or U)B sonra A gelir
DC değil (i.e. A, G, T or U)D sonra C gelir
HG değil (i.e., A, C, T or U)H sonra G gelir
VT U (i.e. A, C or G)V sonra U gelir
NA C G T UNucleic asit
XMasked
-Belirsiz uzunlukta boşluk
Amino asitlerin kodları (24 amino asit ve üç özel kod) bulunur:
Amino asit koduAnlamı
AAlanine
BAspartic acid or asparagine
CCysteine
DAspartic acid
EGlutamic acid
FPhenylalanine
GGlycine
HHistidine
IIsoleucine
JLeucine veya isoleucine
KLysine
LLeucine
MMethionine
NAsparagine
OPyrrolysine
PProline
QGlutamine
RArginine
SSerine
TThreonine
USelenocysteine
VValine
WTryptophan
YTyrosine
ZGlutamic acid veya r glutamine
XAny
*geçiş durağı
-Belirsiz uzunlukta boşluk


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski