koşucu kuşlar

koşucu kuşlar
Koşucu kuşlar (Paleognathae) aleminde kuşlar sınıfının iki alt sınıfından birisidir. Deve kuşları (Struthioniformes) ve tinamular (Tinamiformes) takımlarını bir araya getirir ve 59 tür ile 5 familya ve 14 cinsi kapsar.

Neognathae alt sınıfından özellikle diğer bir damak yapılarıyla ayrılırlar. Deve kuşları en başta uçma yeteneklerini kaybetmiş olup, tinamular da kuvvetli uçucu kuşlardan değildir. Diğer yandan uçmayan kuşların hepsi, Paleognathae alt sınıfının üyeleri değildir. Mesela kanatsız penguenler Neognathae alt sınıfına dahil edilirler.

Paleognathae alt sınıfı kuşların sistematik pozisyonları konusunda belirsizlik vardır. Geleneksel görüş, bunların daha çok önceden diğer tüm kuş türlerinden ayrıldığı yönündedir. Yeni moleküler genetik araştırmalar, kazsılar (Anseriformes) ve tavuksular (Galliformes) ile beraber bir gruplandırmadan bahseder. Diğer taraftan başka çalışmalar, Paleognathae ve Neognathae alt sınıflarının daha geç bir zamanda ayrıldığından yola çıkarak, ötücü kuşları (Passeriformes) diğer tüm kuşlardan, erken zaman ayrılması olarak görür.

Koşucu Kuşların Bilimsel Sınıflandırması
Âlem: Animalia - Hayvanlar
Şube: Chordata - Kordalılar
Sınıf: Aves - Kuşlar
Alt sınıf: Paleognathae - Koşucu kuşlar
Pycraft, 1900

Takımlar
†Lithornithiformes
Tinamiformes (Tinamular)
Struthioniformes

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski