güney domuz kuyruklu şebeği

Güney domuz kuyruklu şebeği
Güney domuz kuyruklu şebeği
Güney domuz kuyruklu şebeği (Macaca nemestrina), Malay Yarımadasının güney yarısı, Sumatra, Borneo ve Bangka adalarında bulunan, orta boy Eski Dünya primat türüdür. Bu Hepçil şebek türü, çoğunlukla ormanlarda yaşar, fakat tarla ve bahçelere de girdiği görülür. Önceleri Kuzey domuz kuyruklu şebeği, Siberut Adası şebeği ve Pagui Adası şebeği bu türün alt türü olarak kabul ediliyordu.


Güney Domuz Kuyruklu Şebeğinin Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Primates (Maymunlar)
Familya: Cercopithecidae (Köpeksi maymunlar)
Cins: Macaca (Şebek)
Tür: M. nemestrina

Binominal adı: Macaca nemestrina
Linneaus , 1766


Güney Domuz Kuyruklu Şebeğinin Fiziksel Özellikleri

Türe adını veren domuz kuyruğunu andıran kuyrukları vardır. Kürklerinin üst tarafı kahverengi ya da griye benzer tonlarda, alt tarafı ise daha açık renklidir. Kafalarının üst kısmında koyu renkli, başlığı andıran tüyleri vardır. Çene ve sakal kısımları beyaz renklidir. Tüysüz yüzü, koyu pembe renktedir. 43–77 cm boyu ve 5–14 kg ağırlığı ile büyük şebeklerdendir. Erkek bireyler dişilerden üçte bir oranında daha iridir. Domuz kuyruğunu andıran 15–25 cm uzunluğunda kıvrık şekilli kuyrukları vardır.


Güney domuz kuyruklu şebeğinin yayılım alanı
Güney domuz kuyruklu şebeğinin yayılım alanı
Güney Domuz Kuyruklu Şebeğinin Ekolojisi

Malay Yarımadasının güney yarısı, Sumatra, Borneo ve Bangka adalarındaki yağmur ormanlarında yaşarlar. Gündüzleri aktiftirler, yer yüzeyinde beslenmelerine rağmen geceleri uyumak için ağaç dallarını tercih ederler. Tüm şebek türleri gibi dişilerin çoğunlukta olduğu gruplar halinde yaşarlar. Erkekler cinsel olgunluğa ulaştıklarında gruptan ayrılır. Grupta hiyerarşik bir yaşam vardır, bir alfa erkek gruba liderlik yapar. Beslenme ve parazit ayıklama işlemleri sosyalleşmelerini sağlar.


Güney Domuz Kuyruklu Şebeğinin Beslenmesi

İlk tercihleri meyvedir. Yaprak, mantar, fındık gibi bitkisel besinlerin yanında böcek ve küçük omurgalılarla da beslenirler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski