Flandre çoban köpeği

Flandre çoban köpeği


Flandre çoban köpeği, Flanders Cattle Dog, Flanders Çoban Köpeği, Vlaamse Koehond, Bouvier des Flandres adları ile bilinen köpek ırkının kökeni Belçikanın Flanders bölgesi olarak bilinmektedir. Fransa ve Belçika da yaygın olan ırk 1. Dünya savaşı döneminde neredeyse yok olma aşamasına gelmiştir. Fransızcada inek sürüsü anlamına gelen flanders, bu ırkın kökeniyle ilgili bazı çelişkili bilgilere de neden olmuştur.

Çiftçiler tarafından sevilen, çevikliği ve korkusuzluğu ile bölgede popüler olan ırkın korunması ve üretilmesi için pek çok köpek sever ve eğitmen çaba harcamıştır. 1936 yılında bu ırkı korumak amacıyla Fransız ve Belçikalı hayvan severler bir komite oluşturmuştur. Ancak 2. Dünya savaşının çıkmasıyla ırk tekrar yok olma tehlikesiyle karşılaşmıştır. Komitenin çalışmaları oldukça yavaşlamıştır. Daha sonra Bouviers des Flandres ırkı 1965 yılında AKC, FCI gibi pek çok kurum tarafından saf kan olarak kabul edilmiştir.

Bugün halen Fransa, Belçika gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika da bilinen ırk, savaş zamanında Belçika ordusunda ilk yardım köpeği olarak kullanılmış, daha sonra ki dönemlerde polis ve koruma köpeği olarak görev almıştır. Özellikle Amerika başkanı Ronald Regan tarafından beyaz sarayda beslenen bu ırk oldukça popüler olmuştur. Başkanın köpeğinden bir parça tüy, pati izi ile birlikte evcil hayvan müzesinde sergilenmektedir.

Büyük ırk bir köpek olan Flanders çoban köpeği, çiftlik hayvanlarını korumak için yetiştirilen güçlü, sağlam görünümlü bir köpektir. Baş kısmı vücudu ile orantılı ve büyüktür. Üçgen şekilli kulakları genellikle diktir. Ağız geniş ve güçlüdür. Siyah bir burun, oval şekilli koyu kahverengi gözleri bulunan ırkın bakışı ise güçlü, sağlam görüntüsünü destekler.

Dişi ve erkeklerde yükseklik ve vücut ağırlığı farklıdır. Irkın erkekleri daha yüksek ve daha ağırdır. Erkekleri 70 cm yüksekliğe kadar ulaşılabilen flandres ırkı köpeklerin vücut ağırlığı dişilerde 30-40 kg, erkeklerde ise 40-60 kg arası olabilmektedir. İyi bakım ve uygun şartlarda 10-12 yıl yaşayabilir.


Flandre çoban köpeğinin tüy bakımı

Geniş göğsü, güçlü sağlam bacakları, gövdesi ve kıvrık kuyruğu sert kıvırcık tüylerle kaplıdır. Vücudunu kaplayan tüylerin rengi siyah, açık kahverengi, gri kırçıllı olabilir. Tüyleri çift katmanlıdır. Sert ve kıvırcık tüylerin altında koruyucu ikinci tüy tabakası bulunmaktadır. Tüylerinin özel kesimleri vardır. Bu özel şekilde tıraş, özellikle şovlarda ırkın görsel standardı için aranan özelliktir.

Orta derece de tüy döken bir ırk olmasına karşın, kalın, sert ve kıvırcık tüyleri kıtık olmaya müsaittir. Bu nedenle en az haftada iki kez taranması gerekir. Tarama amacı ile tırmık tarak şeklinde olan uzun dişli kıtık açıcı tarak kullanmanız uygun olur.

Bu ırkın tüy bakımının yanı sıra sakal bakımına da ayrıca ihtiyaç vardır. Uzun sakalları her yemekten sonra temizlenmeli ve eğer imkan varsa bir fırça ile taranmalıdır.

Baş bölgesini kaplayan uzun tüyler nedeniyle göz ve kulak bakımı da önemlidir. Düzenli olarak temizlenmeli, uzayan tüyler kesilmelidir.

Yine tırnak bakımı sırasında pati araları kontrol edilmeli, uzun tüyler kesilerek tüylere yapışan otlar alınmalıdır.


Flandre çoban köpeğinin karakteri

Korkusuz, cesur, kararlı bir o kadarda sadık ve iyi huylu, iyi bir aile köpeğidir.

Sahibine düşkündür, itaatkar, iyi huylu ve yumuşak başlıdır. Ancak bu sahibi için geçerlidir. İyi bir bekçi olan bu ırk bir tehdit algıladığında veya yabancı kişilere karşı aşırı korumacı davranan bir ırktır. Aile bireyleri ile çok iyi arkadaştırlar. Ailenin koruyucusudur. Bölgesel koruyuculukları vardır. Başkalarının kendi bölgelerine girmesine izin vermezler. Gerekli olmadığı sürece kesinlikle saldırgan olmazlar. Yabancılara karşı soğukturlar. Fakat kimin gerçekten bir tehdit olduğunu çok iyi anlarlar.  Eğer birisini tehdit olarak görürlerse homurtuya başlayacaklardır. Büyüklüğü ve iddialı kişilikleri nedeniyle bu ırk için erken itaat eğitimine başlanmalıdır. Eğer kontrol edilmeyi öğrenemezlerse sizi kontrol etmeye başlayacaklardır.

Başka insanlara karşı olan davranışlarını kontrol edebilmesi, tehdit olabilecek insanları ayırt edebilmesi için erken yaşlarda sosyalleştirilmesi gerekir. Bu amaçla dost olan insanlarla bir araya getirilerek bu ayırımı kolayca öğretebilirsiniz.

Fransa’da Polis köpeği ve Askeri köpek olarak görev almış olan ırk zekidir ve eğitim alabilir. Ancak eğitimler sırasında oldukça inatçı olabilen bu ırkın eğitimine erken yaşta başlanmalıdır.

Genel olarak başka hayvanlarla anlaşma derecesi düşük hatta bazıları kedi ve köpeklere saldırgan davranabilirler. Ancak birlikte büyüdüklerinde anlaşma derecesi daha iyi olur ve daha iyi geçinir.

Sahibine bağlıdır, sürekli sahibini takip etmek ister. İlgiye ihtiyaç duyan ırk için arkadaşlık ve oyun gerekliliktir.

Çocuklarla olağanüstü iyi anlaşırlar. Duygusal ve hassas bir ırktır. Sizin üzgün, mutlu ve öfkeli olduğunuzu gayet iyi anlarlar. Çocuklarla iyi anlaşır ancak yine de büyük ve ağır gövdeli ırk olduğu için çok küçük çocuklar ile yalnız bırakılmamalıdır.

Flanders Çoban Köpeklerinin Sağlık Problemleri
Tüm büyük ırklarda olduğu gibi şişkinlik ve mide dönmesine yatkınlık bu ırk içinde söz konusudur. Bu nedenle çok aşırı miktarlarda mama verilmemeli, kontrollü besleme yapılmalıdır. Irk hareketli ve çok aktif olduğundan enerji değeri yüksek bir kuru köpek maması ile beslenmesi tavsiye edilmektedir.

Bunun yanı sıra ırkın yatkın olduğu bilinen genetik hastalıkları;

Hip Dysplasia: Kısaca kalça çıkığı olarak bilinir.
Cataract: Göz merceğinin saydamlığını yitirmesi.
Glaucoma: Göz içi basıncın artmasına bağlı olarak göz sinirlerinin hasar görmesi.
Subaortic stenosis: Kalpte sol ventrikül çıkış yolunda darlık.
Laryngeal paralysis: Larinks felci.

Sürü gütmeyi seven, çalışkan bir iş köpeği olan Bouvier des Flandres ırkının enerji harcamaya ihtiyacı vardır. Eğer geniş bahçeli eviniz varsa ona bakmak hiç sorun olmayacaktır. Ancak canı sıkılırsa havlamak, kazmak, ağaç kabuğu çiğnemek gibi kötü alışkanlıklar edinebilir. Mutlaka onunla zaman geçirmeniz ve oyalanacağı işler vermeniz gerekecektir.

Bahçeye yerleştireceğiniz köpek agility eğitim oyuncakları veya birlikte frizbi oynamak bu amaçla iyi bir seçim olacaktır.

Egzersize çok ihtiyacı vardır. Apartmanda yaşayacaksa uzun yürüyüşler gerekmektedir. Yorulmak bilmeyen bu ırk bisiklet gezilerinde size çok iyi arkadaş olacaktır.


Flandre çoban köpeği resimleri

Flandre çoban köpeği yavrusu
Flandre çoban köpeği yavrusu











Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski