manga

manga


manga hakkında bilgi nedir sözlük anlamı ne?

manga (I)
(ma'nga), Almanca Manga
1. isim, askerlik On kişilik asker birliği:
      "Ormanın kıyısından dönen yoldan, neredeyse bir manga silahlı adam çıktı." - Necati Cumalı

2. isim Savaş gemilerinde deniz erlerinin yattığı koğuş.


Manga Kelimesinin Kökeni
İtalyanca banco "1. sıra, banko, oturma yeri, 2. eski gemilerde kürekçilerin oturduğu sıra, kürekçi takımı" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için bank maddesine bakınız.

Manga Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak
manḳa "kadırgada kürekçi bankosu" [ Kahane & Tietze, The Lingua Franca in the Levant (1560) : başlarda ve kıçlarda ve cenaheynlerde manḳalarda durup ]
manḳa "kürekçi takımı" [ Kahane & Tietze, The Lingua Franca in the Levant (1656) : her manḳadan birer adam çıkub karyeleri ve sevahili garete mübaşeret etdiler ]
gemici mangası "karavana başına öbek öbek halka olmak" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]


manga (II)
isim, Japonca
Japon çizgi romanı.






Askeri manga
Askeri manga

Manga (I), iki timden oluşan askeri birlik. Çavuş dahil toplam 9 kişidir. Ancak bazı Jandarma mangaları 11 kişiden oluşabilir. Bir piyade mangası, bir manga komutanı, iki tim komutanı, iki avcı eri, iki makinalı tüfek nişancısı, iki makinalı tüfek yardımcısından oluşur. Manga komutanı (çavuş) tarafından yönetilir.

Alttaki tim yapısından iki tane barındırır.
1 x Tim Komutanı
1 x Avcı Eri
1 x Hafif Makinalı Tüfek Nişancısı
1 x Hafif Makinalı Tüfek Yardımcısı

Ayrıca takımın ilk mangası karargâh mangası olarak adlandırılır ve düzeni takımın diğer 3 mangasından biraz farklıdır.
1 x Takım Subayı
1 x Takım Astsubayı
2 x Ağır Makinalı Tüfek Nişancısı
2 x Ağır Makinalı Tüfek Nisancı Yardımcısı
1 x Haberci Eri
1 x Keskin Nişancı
1 x Sağlık Eri
olarak kurulur. Duruma göre değişiklik gösterebilir.


Manga (Japon Çizgi Romanı)
Manga (Japon Çizgi Romanı)

Manga (I) (Japonca: 漫画), Japonların çizgi roman için kullandıkları sözcük olup anime çizim sanatı ile çizilir ve sağdan sola doğru okunur. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Çince karakterin "漫 man" (kaygısız, ilgisiz) ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan “manga” kelimesiyle tanımlamıştır.

Manga aynı zamanda Çin, Hong Kong, Tayvan ("manhua") ve Güney Kore ("manhwa") gibi Japonya'ya komşu ülkelerin çizgi roman kültürünü de etkilemiştir.

Manga işlem süreci
Manga işlem süreci: 1. Taslak çizim (Shitagaki veya Rough): kurşun kalem ile çizilir. 2. Çerçeveleme (Pen Ire): Yağlı kalem ile çerçeveyi çizer ve kurşun kalemle çizilenler silgiyle silinir. 3 - 4 Renklendirme (Iro Tsuke veya Chakushoku): Önce açık renkler ve sonra koyu renkler ile boyanır. 4 - 5 Gölgelendirerek tekrar açık renkler ile boyanır ve tamamlanır (Shiage).


Manganın Tarihçesi

Japonya din ve kültür anlamında büyük ölçüde Çin'den etkilenmiştir. Özellikle 6. ve 7. yüzyıllarda yeni ve güçlü bir din olarak Budizm'in Japonya'da benimsenmesiyle birlikte, Budist tapınaklarının yapımını ve duvar resimlemelerini de beraberinde getirmiştir. Nara şehri bölgesinde bulunan Toshodoiji ve Horyuiji tapınaklarının duvarlarına ve tavanın arkasına İnsanları ve hayvanları konu alan çok çeşitli karikatürler yapılmıştır.


Manganın Günümüzde durum

Günümüzde, Japon çizgi romanlarının en bilinen şekli öykülü çizgi romanlardır. İlk defa çizgi roman dergilerinde seri halde yayınlanmış daha sonra da kitap haline getirilmişlerdir. Hepsinin tamamı binlerce sayfa uzunluğuna erişmektedir.


Manga Türleri

Bildiğiniz gibi Anime ve Mangalar, Japon ürünü çizgi animasyon ve romanlardır, ve tüm dünyada oldukça geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Yalnız, bu Anime ve Mangalara çok dışarıdan bakan bir gözlemcinin kafasının karışmaması da mümkün değildir, çünkü aynı tür bir Pokemon tarzı çizgi dizi çıkarabilirken, diğer yandan Death Note (ölüm defteri) gibi oldukça fantastik ve zeki bir ürün de ortaya koyabiliyor. Kısacası japon çizgi animasyon ve romanlarında ki bu aşırı uç çeşitlilik kendi içinde de alt türler yaratmasını kaçınılmaz kılmıştır. Şimdi bu türleri yakından tanıyalım ve ilgili alanımızdaki türlerin hangileri olduğunu belirleyelim.

Öncelikle Anime ve Manga nedir tekrar belirtmekte yarar olabilir; Manga; Japon ürünü çizgi romanlardır, Anime ise Japon ürünü çizgi filmlerdir. Genellikle çok tutulan Mangalar hemen çizgi filme yani Animeye dönüştürülür. O nedenle bir çok popüler Manganın Animesi de mevcuttur. O yüzden “Anime ve Mangalar” hep birlikte anılır.

Anime ve Manga Türleri (çeşitleri); Bir çoklarımız bunların klasik bir şekilde aksiyon, macera, komedi, korku, polisiye … vb gibi klasik roman etiketleri ile sınıflandırıldığını sanıyor. Ama aslında esas sınıflandırma hitap ettiği hayran kitlesinin (psikolojik !!) yaşına ve karakterine göre yapılıyor. Mesela ergenlere (yada ruhen ergenlere) hitap eden mangalarla yetişkinlere hitap edenler. Ayrıca hayran kitlesi feminen veya maskülen beğeniye sahip olacak şekilde de kesin çizgilerle ayrılıyor. Bundan başka bazı türlerin belli bir olguya çok odaklanması da kendi başına bir tür oluşturuyor; mesela robotlara ve makinelere odaklananlar mecha, cinseliğe abartılı odaklananlar hentai olması gibi. Bundan başka 1-2 marjinal klasman daha var, ama genel sınıflandırma yukarıda anlatıldığı şekilde.  Ve bu türlerde kendi içlerinde alt tür olarak klasik roman etiketlerine ayrılabiliyor, mesela; aksiyon, macera, komedi, korku, polisiye, psikoloji, drama, doğaüstü… vb. Ama şimdilik biz Japonların yaptığı esas sınıflandırmayı inceleyelim.
Anime ve Mangalar yukarıda sayılan türleri tek başına kullanabilir, ama 2 yada bir çok türü birleştirerek de konu işlemek oldukça yaygındır. Mesela Sailor Moon Shoujo türündedir ama içinde Shoujo ai öğeleri de vardır. Yada Ghost in the shell, hem Seinen hemde mecha türünden öğeleri barındırır. Bundan başka Shoujo ai/Yuri ve Shonen ai/Yaoi birbirine çok yakın türler olduğu için (ikiside eşcinsel aşkı yada aynı cinse duyulan ilgiyi konu eder), çoğu kişi bunları tek tür olarak ele alır.

Son olarak hayran kitlelerine değinmek isterim. Türlere girizgah yaparken “erkek beğenisine” yada “kadın beğenisine” gibi şeyler yazıldı. Bu demek değil ki o türü sadece tek cinsi seyreder; aslında bir çok kız anime hayranı da “erkek beğenisine” uygun sayılan macera ve aksiyon türlerini romantik ve duygusal anime ve mangalara tercih ederler. Yine bazı kız mangaları da erkekler tarafından bir ilgiye maruz kalabilir (genellikle Yuri’ler). Yani “erkek beğenisi” derken daha çok macera, aksiyon ve şiddet öğelerinin baskın olduğu maskuler elementler kastedilir. Aynı şekilde “Kız beğenisi” daha çok aşk, duygusal ve romatizim elementleriyle doludur. Ve ikiside her 2 cinsten hayran kitlesi edinebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski