dünya pasaportu

 

dünya pasaportu

Dünya pasaportu; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 2. Bölüm, Madde 13'e göre 1954 yılında Garry Davis tarafından kurulan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dünya Hizmet Kurumu tarafından verilen bir belgedir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Veren kuruluş: Dünya Hizmet Kurumu
  • Belge türü: Pasaport
  • Amaç: Kimlik Doğrulama ve Seyahat

Görünümü ve fiyatı

Dünya Pasaportu, ulusal pasaportlara veya başka bir seyahat belgesinin görünümüne benzer. 1979 yılında, Dünya Pasaportu koyu mavi kapaklı ve İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Arapça, Çince ve Esperanto dillerinde metin ile, bir 42 sayfalık bir belge idi. O zamanlar ücreti 3 yıl için 32$ ve geçerliliği iki yıl uzatma imkânı vardı.

Dünya Pasaportunun son baskısı Ocak 2007'de yayınlandı. Bir plastik film ile kaplı güvenlik için gömülü bir "hayalet" fotoğraf bulunmaktadır. Veri sayfası bir optik okuyucu tarafından taranıp, makine tarafından okunabilmektedir. WSA web sitesine göre, başvuru ücretinde üç yıllık bir belge için 45$, beş yıllık bir belge için 75$, ve sekiz yıllık belge için 100$'dır. WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan "Dünya Bağışçı Pasaportu", en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır. Ayrıca, müşteri iki Dünya Pasaportu kapsamı arasında seçim yapabilir: "Dünya Pasaportu" veya "Dünya Devlet Pasaportu". WSA, müşterilerine ikinci seçeneği satın almalarını önerir.

Seyahat belgesi olarak

Reddedilmesi

Yetkili bir hükûmet yetkilisi tarafından verilmediğinden birçok ülke ve bölgede Dünya Pasaportunun tanınmadığı ifade edilmiştir ve böylece bir pasaport tanımına uymamaktadır. Sonuç olarak, bir Dünya Pasaportu ile seyahat fiilen gerçekleşmemiştir. 1975'e gelindiğinde; Garry Davis, dünya pasaportu ile uluslararası sınırları geçmek için yaptığı girişimlerinden dolayı 20 kez hapse girmiştir.

Önemli Dünya Pasaport sahipleri

Birçok önemli kişinin Dünya Pasaportu var. Bazıları onları satın almış olsa da, WSA genellikle onları önde gelen kişilere verir. WSA'nın kurucusu Garry Davis, ilk olarak 1954'te üretilen 1 Numaralı Dünya Pasaportuna sahipti.

Dünya Pasaportu verilen veya satın alanlar arasında kemancı Yehudi Menuhin, aktör Patrick Stewart, ve aktör LeVar Burton yer alıyor. Diğer Dünya Pasaportu sahipleri arasında muhbir Edward Snowden ve WikiLeaks kurucusu Julian Assange gibi aktivistler yer alıyor.

Dünya Pasaportlarına sahip suçlular ve teröristler arasında Bolivya'daki otel bombalamalarıyla suçlanan Amerikalı Triston Jay Amero ve 1985'te Achille Lauro adlı gemiyi kaçıranlardan biri olan Youssef Majed al-Molqi yer alıyor. WSA, bir dizi "fahri Dünya Pasaportu" verdi, ancak bunlar onları alanların onayı olmadan verilmişti. Bu onursal belgeler, Hindistan başbakanı Jawaharlal Nehru, Amerika Birleşik Devletleri'nin 34. başkanı Dwight D. Eisenhower, ve Çekoslovakya'nın son başkanı ve Çek Cumhuriyeti'nin ilk başkanı Václav Havel gibi isimlere verildi.

Ülke veya bölgekabul
ABDkabul edilmedi
Avrupa Birliğikabul edilmedi
Belaruskabul edilmedi
Burkina FasoWSA kabul ediyordu
Artık kabul edilmiyor
EkvadorWSA kabul ediyor
Japonyakabul edilmedi
Kanadakabul edilmedi
Kutsal MakamDestekleyici
Makaokabul edilmedi
MoritanyaWSA kabul ediyor
Rusyakabul edilmedi
TanzanyaWSA kabul ediyor
TogoWSA kabul ediyor
Yeni Zelandakabul edilmedi
ZambiyaWSA kabul ediyordu
Artık kabul edilmiyor


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski