Jacque Fresco

 

Jacque Fresco

Jacque Fresco (13 Mart 1916 - 18 Mayıs 2017), kendi kendini eğitmiş bir endüstriyel tasarımcı, toplum mühendisi, mucit, yazar, konferansçı, fütürist ve Venüs Projesi'nin yaratıcısıdır.

Biyomedikal buluşlardan entegre sosyal sistemlere kadar geniş alanı kapsayan konularda gerek mucit gerekse tasarımcı ve geliştirici olarak çalıştı.

1916 doğumlu olan Fresco, 1929'daki Büyük Buhran sonrasında insanların çoğu için maksimum fayda sağlayacağına inandığı bir sistem olan Venüs Projesini geliştirmeye koyuldu.

Venüs Projesi, 1970 ortalarında Jacque Fresco ve partneri Roxanne Meadows tarafından başlatıldı. Hayatını ve yaptığı işleri anlatan Future By Design (Planlı Gelecek) 2006 yılında yayımlandı. Bu tarihe kadar enerji etkinliği, doğal kaynakların yönetimi, gelişmiş otomasyon üretimi ve güçlendirilebilir bütüncül şehir tasarımları gibi konuların topluma sağlayacağı faydalar üzerine yazılar yazıp konferanslar düzenledi.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum tarihi: 13 Mart 1916
  • Doğum yeri: Brooklyn, New York, ABD
  • Ölüm tarihi: 18 Mayıs 2017 (101 yaşında)
  • İkameti: Florida
  • Milliyeti: ABD
  • Mesleği: Fütürist, mucit, toplum mühendisi, yapı mühendisi, endüstriyel tasarımcı, yazar
  • Tanınma nedeni: Venüs Projesi, kaynak tabanlı ekonomi fikirleri.

Hayatı, icatları ve iş kariyeri

İlk iş tecrübeleri

Jacque Fresco, 14 yaşındayken (Büyük Buhran sonrası) okulundan ayrılıp Rotor Craft Helikopter Şirketi'nde profesyonel iş yaşantısına başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinde Dayton şehrinde Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde ve Kaliforniya eyaletinde Los Angeles şehrinde Raymond De-Icer Şirketi'nde 'askeri tasarım ve geliştirme birimi'nde hizmet verdi. Birçok şirkette çeşitli görevler üstlendi. Hollywood'da Art Center School'da sinema endüstrisi alanında teknik danışman olarak görev yaptı ve endüstriyel tasarım üzerine dersler verdi.

1942 yılında şu anki adı Revell-Monogram olan Revell Plastics Company'de Lou Glaser ile birlikte çalışmaya başladı. Bazı konularda sonradan fikirleri uyuşmasa da hava ve uzay boşluğu araştırma-geliştirme, mimarlık, verimli otomobil tasarımları, çıplak gözle görülebilen 3 Boyutlu görüntü yansıtma yöntemleri ve üç boyutlu röntgen cihazları gibi tıbbi ekipman tasarımı alanlarında çalıştı.

Venüs Projesi

    Ana madde: Venüs Projesi

Venüs Projesi, 1975 yılında Jacque Fresco ve eski portre sanatçısı Roxanne Meadows tarafından Florida'da başlatıldı. Venüs, Florida'da 85.000 m2 alana yayılı bir araştırma merkezidir. Burada, kitaplarında ve filmlerinde bahsettikleri geleceğe yönelik binalar gibi çeşitli tasarımları gerçekleştirerek sergilemektedirler. Ayrıca gerçekleştirilmesi maliyetli olacak diğer tasarımların maketleri sergilenmektedir. Venüs Projesi 1995 yılında anonimleştirilmiştir.

Bu proje teknoloji alanında, kar bazlı ekonomik sistem nedeniyle görülen yavaş gelişmelerin yoksulluğa neden olduğu varsayımı ile geliştirilmiştir. Mevcut ekonomik sistemlerin kıtlık esasına dayandığı, ancak kar maksimizasyonu sağlamak amacıyla bu kıtlığın ekonomik sistem tarafından bilinçli olarak yaratıldığını, mevcut ekonomik sistemde ürünün bolluğu veya kıtlığı ile belirlenen değer (fiyat) mekanizması yerine kaynak bazlı başka bir ekonomik sistemin geliştirilmesi gerektiğini savunur. Fresco, teknolojik gelişme ve yatırımların karlılıktan bağımsızlığı sağlanabilirse Dünya'da daha çok insan için daha fazla kaynak yaratılabileceğini savunmaktadır. Bu sayede insan ırkı, binlerce yıllık yozlaşmışlığından ve açgözlülüğünden kurtulabilecek ve diğer insanlara yardımcı olabilecektir. Venüs Projesinin temeli, mevcut "Para Bazlı Ekonomi" yerine "Kaynak bazlı ekonomi"dir.

Kaynak bazlı ekonomi

    Ana madde: Kaynak bazlı ekonomi

Fresco'nun temel kavramlarından biri, mevcut kıtlık bazlı para ekonomisi yerine kaynak bazlı ekonomi modelidir. Fresco, Dünya'daki doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının - modern teknoloji ile ve akıllıca kullanıldığında - tüm insanlar için yeterince bol olduğunu savunur.

Bu görüşü açıklamak için şu örneği verir:

II. Dünya Savaşı'nın başında ABD'nin elinde 600 kadar birinci sınıf savaş uçağı vardı. Bir sene içinde, 90.000'den fazla uçak yapılarak bu eksikliğin üstesinden gelindi. II. Dünya Savaşı'nın başında soru şuydu: Savaş için gereken donanımı üretmemizi sağlayacak yeterince finansal kaynağımız var mı? Cevap hayırdı. Ne yeterince para ne de yeterince altın vardı; ancak gereğinden fazla doğal kaynak vardı. Var olan kaynaklar sayesinde savaşı kazanmaya yetecek yüksek üretim ve etkinlik sağlandı. Maalesef bu sadece savaş zamanlarında dikkate alınıyor.

Fresco, Dünya'daki tüm doğal kaynakların sadece seçilmiş azınlığın değil tüm insanlığın ortak mirası olduğunu ve doğal kaynakların piyasa ekonomisi yoluyla azınlığın çıkarına sunulmasının insanın türünün varlığı için hem tehlikeli hem de yersiz olduğunu belirtmektedir.

Ölümü

Amerikalı fütürist ve mucit Jacque Fresco, 18 Mayıs 2017'de 101 yaşında ölmüştür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski