batrakofobi

 

batrakofobi

Kara ve su kurbağası korkusu kabul edilen bir fobi türüdür. Kurbağa fobisi veya ranidafobi (İngilizce: fear of frogs) olarak da bilinir. Pek çok kültürde batıl inanç olarak da yer almaktadır. Psikiyatri literatüründe özel bir terim yerine "kurbağa korkusu" olarak kullanılmaktadır. Batrakofobi terimi 1953 psikiyatri sözlüğünde de yer almaktadır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Popüler inançlar

Bazılarına göre, kurbağa görmek kötü bir alamet olarak kabul edilmektedir. Yaygın bir mite göre kara ve su kurbağalarına dokunmak siğillere neden olmaktadır. Kurbağaların iyiye işaret sayıldığı kültürler de vardır. Johannesburg Hayvanat Bahçesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalar, günümüzde eski batıl inançların etkisinin azaldığını ve çocukların daha ziyade kurbağaların zehirli veya zararsız olup olmadığına dikkat ettiklerini göstermiştir.

Bir fobi olarak

Kurbağa korkusu sıklıkla kurbağaların vahşice ölüşüne tanık olduktan sonra ortaya çıkmaktadır. 1983'te Davranış Terapisi ve Deneysel Psikiyatri Dergisi'nde açıklanan bir vakada çim biçme makinesiyle bir grup kurbağanın üstünden geçmesiyle yaşadığı travmatik olayın ardından bir kadında aşırı bir kurbağa korkusu oluşmuştur.

Ayrıca bakınız

Kurbağa fobisi

ranidafobi


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski