helyofobi

 

helyofobi

Helyofobi Güneş'e veya herhangi bir parlak ışığa korku duymaktır. DSM-5'e göre, helyofobi özgül fobi kategorisi altında listelenecektir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Nedenleri

Fobiler, bir tür anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır. Rachman üç olasılık tanımlasa da, fobi başlangıcının genellikle fark edilebilir bir nedeni yoktur: klasik koşullanma, dolaylı edinim ve bilgisel/eğitimsel edinim olabilir. bu durumda, örneğin şiddetli güneş yanığı, kronik ışıkla tetiklenen migrenler veya parlak güneş ışığı gibi travmalar sebep olabilir.

Belirti ve Semptomlar

Semptomları kişiden kişiye değişir, hafif helyofibisi olanlar; Yüksek Işık karşısında mide bulantısı, rahatsızlık, uyuşukluk ve halsizlik yaşayabilirler. Şiddetli helyofobisi olanlar ise; endişeli hissedebilir hatta panik atak bile geçirebilirler. Diğer semptomlar arasında aşırı duyarlılık, odaklanamama, kapana kısılmış hissetme, düzensiz kalp atışı, solunum güçlüğü, hiperventilasyon, ağız kuruması, terleme ve kas kasılmaları ve psikolojik acı hissi sayılabilir. Bu psikolojik acı hissi kişi güneşe maruz kalmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Dışarıdan Fiziksel olarak hiçbir belirti olmamasına rağmen kişi gerçekten acı yaşadığını hisseder. Kornea dikleşmesi-Keratokunus- (güneş ışığına ve parlak ışıklara aşırı optik hassasiyetle sonuçlanan bir göz bozukluğu), parlak ışıkla tetiklenebilen migren ve cildin güneş ışığına aşırı hassas olmasına neden olan porfiri kutanea tarda gibi diğer tıbbi durumları hasta parlak ışıklarla ilişkilendirmeye başlarsa helyofobi oluşması kaçınılmazdır.

Günlük Hayata Etkileri

Hastalar, korkularının şiddetine bağlı olarak, gündüzleri dışarı çıkarken uzun, koruyucu giysiler giyebilir veya güneş şemsiyesi taşıyabilirler veya güneş varken hiç dışarı çıkmayabilirler. Hastalar, hasta olmayanlara göre daha fazla evde kaldıkları için, D vitamini eksikliği yaşarlar. Bununla birlikte, D vitamini takviyeleri alarak veya D vitamini takviyeli gıdalar tüketerek vitamin eksikliğini giderilebilirler. Kendilerini izole ederler, bu da yalnızlık ve depresif duygudurumu meydana getirebilir.

Tedavi

Heliofobi, konuşma terapisi, Sistematik duyarsızlaştırma terapisi, kendi kendine yardım teknikleri, destek grupları ve bilişsel-davranışçı terapi kullanılarak tedavi edilebilir.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski