kakorafiyafobi

 

kakorafiyafobi

Kakorafiyafobi (başarısız olma korkusu) insanların herhangi bir şey yapmasını kısıtlayacak kadar belirgin olan bir başarısızlık korkusudur. Bu korku farklı soru ve korkularda kendini gösterir. Bu sorular:

  • Ya başaramazsam?
  • Başarısız olursam arkadaşlarım ve ailem benim hakkımda ne düşünür?
  • Kendimi küçük düşürür müyüm?
  • Ya bu riski almak itibarımı mahvederse?
  • Ya başarısız olursam ve işsiz kalırsam?

Tüm bu soruların kaynağı düşünüldüğünde çoğu ülkede öğrenme süreci önceden tanımlanmış bir dizi soru ve cevap içeren önceden tanımlanmış bir müfredatın olduğu ezber sistemini takip eder. Bu öğrenme süreci kişinin kendini yetersiz hissetmesine yol açar.

Başarısızlığın asıl amacı başarısız olmak değil, başarısızlıktan ders almak ve aynı hataları tekrarlamamaktır.

Çoğu insan başarıyı hayal eder. Ancak, hayatta ilerlemenizin önündeki en büyük ve en kalıcı engeller genellikle tek bir kaynaktan gelir - kendinizden. Hayal ettiğiniz başarıyı gerçekleştirmek için işe öncelikle kabul ederek başlayabilirsiniz.

Bildikleriniz bir çemberin içindedir, bilmedikleriniz ise çemberin dışındadır. Bilginiz büyüdükçe çember büyür ve çevre genişler. Geri bildirimle çalışarak, kör noktalarınızı keşfetmeniz güçlü ve zayıf yönlerinize ilişkin algınızı geliştirir ve aşırı güveni azaltır

Gelecekte ne olacağını bilmediğinizi kabul ettiğinizde, tahminden konumlandırmaya geçersiniz. İyi bir konumlandırma, avantajlardan yararlanmanızı sağlar.

Başarısızlıklar öğrenmenin bir parçasıdır ve başarısızlıklar iyi bir araştırma süreci ile önlenebilir.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski