aplik

 

aplik

Aplik ya da duvar şamdanı, duvar yüzeyi üzerine sabitlenen bir tür aydınlatma armatürüdür. Apliklerde ışık genellikle aşağı değil de yukarı ve dışa doğru yönlendirilir. Duvar şamdanları tarihsel olarak mumlar ve kandillerle birlikte kullanılan çok eski bir armatür şeklidir.

Modern elektrikli aydınlatma armatürleri hem oda aydınlatmasında, hem de uzun koridorlarda hem aydınlatma hem de dekorasyon amacıyla kullanılmaktaydılar. Bir aplik, bir meşale, mum veya gaz lambası ile olabileceği gibi, skeomorfik modern bir ışık kaynağı da olabilir.

Aplikler binaların hem iç hem de dış duvarlarına yerleştirilebilir. Modern öncesi kullanımda, genellikle mum ve meşaleler ile kullanılırdı. Tarihsel olarak, mum aplikleri 17. yüzyılda genellikle gümüş veya pirinçten yapılmışken, 18. yüzyılda porselen ve ormolu kullanılmaya başlanmıştır. Mum alevinin ışığı, genellikle yansıtıcı bir arka plaka tarafından arttırılırdı.

Bir geçite sabitlenen apliğin yüksekliği, zeminden tavana ölçüldüğünde genellikle duvarın yukarısındaki mesafenin dörtte üçü kadardır. Aplikler, uyumlu bir görüntü sağlamak için çoğu zaman çift ya da çoklu üniteler halinde kurulurlar. Yatakların yanlarına yerleştirilen, bir ipin çekilmesi suretiyle açılan ışıklandırmalar da aplik olarak kabul edilmektedirler.

Mumlu aplik
Mumlu bir aplik, Kraliyet Porselen Fabrikası, Berlin, 1770

elektrikli aplik
Lüks bir otelin lobisinde elektrikli aplik

Meşalelı aplik
Meşalelı bir aplik, Medici Sarayı, Floransa

{tocify} $title={İçindekiler}

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

aplik, -ği

isim, Fransızca applique

Duvar şamdanı, duvar lambası.

Kelime Kökeni

Fransızca applique "1. bir şeyin üstüne katılan veya eklenen şey, özellikle süs, kuyumculuk terimi [esk.], 2. tek mumlu duvar lambası" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca appliquer "eklemek, uygulamak" fiilinden türetilmiştir. aplikasyon maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ TDK, Türkçe Sözlük, 2. Baskı (1955) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski